Održana sedma redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

12.2.2013. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na sedmom redovnom zasjedanju Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama Brčko distrikta BiH.

Image for news

Šefica Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić istaknula je da će prema usvojenim Smjernicama biti uvedene taksene markice za naplatu određenih taksi. To bi u velikoj mjeri trebalo biti olakšica za građane, ali isto tako i doprinos efikasnijem i kvalitetnijem radu administrativnih službi. Osim toga, Vlada je u istim smjernicama usvojila i ukidanje određenih taksi te uvođenje veoma malog broja novih taksi samo u izuzetnim slučajevima.

Članovi Vlade povukli su s dnevnog reda Smjernice za izradu nacrta zakona  o mladima Brčko distrikta BiH zbog niza manjkavosti i potrebe za doradu tog materijala. Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić je naglasio da su smjernice preširoko postavljene te da nije moguće sagledati koliki je obim proračunskih implikacija, a značajni nameti se stavljaju na budžet.

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putevima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjeni Zakona o javnoj upravi Brčko distrikta BiH.

Članovi Vlade odobrili su Smjernice za izradu nacrta zakona o dopuni Zakona o javnim preduzećima u Brčkom.

Na sedmom redovnom zasjedanju članovi Vlade su odobrili Smjernice za izradu nacrta odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju javnog poduzeća „Ceste Brčko“ d.o.o,  Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Cilj ovih izmjena je razgraničavanje poslova i ovlaštenja novoformiranog preduzeća i Odjeljenja za javne poslove.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH usvojili su na današnjoj sjednici izmjene Pravilnika o načinu utvrđivanja iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnina. Iz Pravilnika se skida klauzula o kliznom faktoru za utvrđivanje cijene nekretnine koja je predviđala različitu cijenu za različite veličine parcela, pojasnio je gradonačelnik Domić.

Nastavak sedme redovne sjednice Vlade zakazan je za petak u 8.00 sati.