Održana radionica o temi reforme javne uprave

29.11.2013. U organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave Vijeća ministara BiH i saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) u petak je u Hotelu "Jelena" u Brčkom upriličena fokus grupa/diskusija na temu "Aktuelni momenat Reforme javne uprave: iskustva, rezultati i naredni koraci" s ciljem razgovora o aktuelnom trenutku reforme javne uprave, sagledavanja dosadašnjih rezultata implementacije, kao i preporuka za daljnje poboljšanje.

Image for news

2013-12-02-Okrugli_sto-reforma_javne_uprave-2

Tom prilikom okupili su se nadzorni timovi iz oblasti razvoja kapaciteta za kreiranje politika i koordinaciju, unapređenja kvaliteta i procedura izrade i donošenja propisa, javne finansije i upravljanje ljudskim resursima, uz učešće službenika za odnose s javnošću iz institucija sa četiri upravna nivoa.

Tokom diskusije konstatovano je da je do polovine ove godine u prosjeku realizovano oko 40 posto aktivnosti na sva četiri upravna nivoa reforme javne uprave u BiH.

Državni koordinator za reformu javne uprave u BiH Semiha Borovac ističe da je veoma bitno da se u narednom periodu vlade na sva četiri nivoa aktivno uključe u procese  reforme  javne uprave, kao jednog od reformskih procesa približavanja BiH evropskim integracijama, a ujedno i jednog od najtežih reformskih procesa s obzirom da se radi o živoj materiji koja se mijenja iz dana u dan.

"Ovo je treća radionica koju organizujemo u sličnom sastavu s namjerom da otvoreno razgovaramo o dosadašnjim rezultatima u institucijama na koje se reforma javne uprave odnosi, sagledamo rezultate, a dosta toga je urađeno s obzirom na postojeće kapacitete, te da uvidimo koliko nas je u tome pratila naša strategija i revidirani akcioni plan", naglašava Borovac.

Nenad Kojić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH i koordinator za reformu javne uprave na državnom nivou u ime Brčko distrikta BiH, podsjetio je da taj proces traje od 2007. godine i da Brčko od samog početka ima svoju ulogu u tome.

"Osim početnih uspjeha imamo i jedan period stagnacije u kojem se mora otvoreno razgovarati s ciljem unapređenja procedura, ističući da veliki problem predstavlja to što su sva četiri upravna nivoa različito organizovana, a reforma javne uprave je jedinstvena priča", istakao je Kojić.