Održana radionica o socijalnom dijalogu u zemljama zapadnog Balkana

23.4.2012. U organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice uz podršku Evropske komisije, u Beču je 20. aprila održana radionica o Studiji o socijalnom dijalogu u zemljama zapadnog Balkana.

Image for news

Radionici je prisustvovalo oko 70 učesnika iz zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici, među kojima su Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Moldavija i Ukrajina. U ime BiH u radionici su učestvovali predstavnici državnih i entitetskih institucija i sindikata dok je Brčko Distrikt BiH predstavljao šef Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko Distrikta BiH Ilija Stojanović.

Ugovor o Energetskoj zajednici podrazumijeva da sve relevantne institucije Bosne i Hercegovine kao države potpisnice ispunjavaju obaveze, od kojih se neke odnose na implementaciju socijalnih akcionih planova u kontekstu Energetske zajednice s posebnim fokusom na zaštitu potrošača i radna prava zaposlenih u energetskom sektoru.

U tom smislu Evropska komisija je podržala izradu Studije socijalnog dijaloga u zemljama zapadnog Balkana koja je prisutnima predstavljena na spomenutom skupu. Glavne analize Studije ukazuju da Bosna i Hercegovina nije na zavidnom nivou u smislu provođenja socijalnog tripartitnog dijaloga. Šef Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko Distrikta BiH Ilija Stojanović rekao je da je u Brčkom osnovano Ekonomsko-socijalno vijeće koje pruža okvir za tripartitni dijalog između  Sindikata Brčko Distrikta BiH, Udruženja poslodavaca i Vlade Brčko Distrikta BiH te u tom smislu socijalni partneri uzimaju sve veću ulogu u kreiranju politika iz ove oblasti.

2012-04-23-Energetska_zajednica-2

Na spomenutoj radionici istaknuto je i da je u zemljama koje su analizirane primijećeno da udruženja poslodavaca funkcionišu znatno slabije i imaju manju ulogu u donošenju odluka od sindikata, te da socijalni dijalog treba biti instrument, a ne cilj. Naglašeno je i da je Hrvatska zemlja koja trenutno prednjači u ovoj vrsti socijalnog dijaloga i rješavanju problema ovog tipa.

Ovom prilikom prisutni su kroz diskusiju dali primjedbe, zaključke i preporuke na Studiju i istakli da zemlje zapadnog Balkana koje su na putu evropskih integracija moraju još mnogo raditi po pitanjima koja se tiču socijalnog dijaloga kako bi se njihovo zakonodavstvo uskladilo sa zakonima Evropske unije i efikasnije primjenjivalo u praksi.

Provođenje obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici Evropska komisija postavlja kao jedno od vrlo važnih pitanja u procesu evropskih integracija BiH, stoga je obaveza Brčko Distrikta BiH, kao i ostalih dijelova BiH, da vrlo aktivno rade na realizaciji mjera iz Socijalno-akcionog plana BiH u kontekstu Energetske zajednice kao i drugih obaveza predviđenih ovim ugovorom.