Održana promocija projekta deminiranja "Čišćenje mina i tehničko izviđanje"

8. 10. 2010. - U prisustvu državnih predstavnika, međunarodnih institucija i predstavnika Brčko distrikta BiH u Hotelu "Jelena" održana je promocija projekta deminiranja pod nazivom "Čišćenje mina i tehničko izviđanje". Projekt deminiranja finansirala je Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura, a Vlada Brčko distrikta BiH sufinansirala je projekt iz budžeta u iznosu od 150. 000 eura.

Image for news

Planirano je da se na teritoriji Brčko distrikta BiH do kraja ovog mjeseca deminira oko 380. 000 kvadratnih metara rizične površine.

"Brčko distrikt BiH u ovom momentu jedina je lokalna zajednica koja izdvaja ovoliko sredstava za deminiranje. Ovaj projekt je vrlo značajan za nas jer će ubrzati deminiranje na čitavom području Brčko distrikta, a tako se nadamo i čitave BiH", kazao je šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Ermin Džindić.

Radove deminiranja izvodi nevladina organizacija "Stop Mines" iz Pala koja će u periodu 2010 – 2011. godina ukupno deminirati površinu od 2 miliona metara kvadratnih širom BiH.

"Mi smo do sada uradili dva ugovora za Delegaciju Evropske unije. Prvi je bio 2005., a drugi 2007. godine i sada imamo treći ugovor. Brčko distrikt BiH ima pravo na 380 hiljada kvadratnih metara očišćene površine i mi u ovom momentu imamo pet otvorenih lokacija u Brčko distriktu", kazao je predsjednik Udruženja za borbu protiv mina iz Pala i menadžer projekta Radosav Živković.

Šef operativnog sekretarijata Delegacije EU Maria Farrar – Hockley kazala je da je Evropska unija do sada za deminiranje u BiH izdvojila preko 27 miliona eura, te dodala da prema dosadašnjim iskustvima od projekta "Čišćenje mina i tehničko izviđanje" očekuje uspješnu realizaciju.

Dragiša Mekić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član komisije za deminiranje kazao je da je Vijeće ministara BiH usvojilo strategiju kojom je predviđeno da se do 2019. godine BiH očisti od mina i konačno riješi velikog problema.

Nakon prezentacije posjećeno je deminersko radilište u mjesnoj zajednici Boderište.