Održana prezentacija studije izvodljivosti za osnivanje Ljubljanskog univerziteta u Brčkom

7.3.2011. Prezentaciju Studije izvodljivosti osnivanja Univerziteta iz Ljubljane, Kampusa u Brčkom upriličili su u Vijećnici rektor ovog univerziteta Stane Pejovnik i prof. dr Vlado Dimovski sa Ekonomskog fakulteta ovog univerziteta.


Image for news
Osnovne reference ljubljanskog univerziteta članovima Vlade i poslanicima Skupštine, te predstavnicima javnog i kulturnog života Brčko distrikta iznio je njegov rektor Pejovnik, koji je istakao da univerzitet postoji 91 godinu, da ima preko 6 hiljada zaposlenih, oko 50 hiljada studenata na dvadesetak studijskih grupa i tri akademije sa godišnjim budžetom od oko 350 miliona evra. Nastava na svim studijskim grupama je organizovana po bolonjskom procesu, godišnje pošalju oko hiljadu studenata u inostranstvo na studije, a isto toliko iz drugih zemalja prime na svoju visokoškolsku ustanovu, naglasio je Pejovnik i dodao da se ljubljanski univerzitet nalazi po rangu među 3 % najbolje ocijenjenih univerziteta u svijetu, a među 1 % u Evropi. Stoga bi bilo vrlo značajno da Brčko distrikt dobije jednu takvu renomiranu visokoškolsku instituciju jer bi zbog svog geografskog položaja školovao studente iz cijelog regiona i predstavljao centar znanja, podsticaj napretka i pružao mogućnosti za otvaranje novih tržišta i ukupnog razvoja ovog područja, zaključio je Pejovnik.
Prof. dr Vlado Dimovski je istakao da će nastava na budućem Kampusu u Brčkom biti izvođena po najvišim standardima, ali da se došlo do ideje da se u ovaj projekat ide postupno sa osnivanjem najprije jednog fakulteta dok se ne stvore sve potrebne mogućnosti za otvaranje i drugih studijskih grupa, a studiranje bi bilo tri, osnovni studij plus dvije godine, drugi stepen ili master. Kampus bi kad se uspostavi u punom sastavu imao između dvije ipo i tri hiljade studenata, istakao je Dimovski i naglasio da je planirano da najbolji studenti budu oslobođeni školarina, te da se vrlo dobri studenti plaćaju između 40 i 60 % školarina, a koje bi iznosile, zavisno od vrste fakulteta, od 3 do 5 hiljada evra godišnje. On je rekao da je ovaj projekat značajan i zbog usvajanja međunarodnih standarda i razmjene studenata.

2011-03-07-Prezentacija_studije_izvodljivosti_univerziteta

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić je rekao da Vlada distrikta i Univerzitet iz Ljubljane već dvije godine rade na stvaranju mogućnosti za osnivanje Univerziteta i najavio da će Studija izvodljivosti narednih dana biti stavljena u proceduru na razmatranje i usvajanje. On je izrazio nadu da će procesi krenuti u željenom pravcu i da će u jednom ubrzanom procesu ove godine biti otvoren u Brčkom jedan fakultet ljubljanskog univerziteta.
Skupu se obratio i Emilijan Žorž u ime Ambasade Slovenije u BiH koji je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Slovenije i Ambasada u BiH podržavaju projekat osnivanja Kampusa ljubljanskog univerziteta u Brčkom i spremni su i finansijski da ga podrže, kao i da lobiraju u Evropskoj uniji za odobravanje pomoći iz njihovih fondova ovom projektu.