Održana peta redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

29.1.2013. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na petom redovnom zasjedanju Nacrt Odluke o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dohodak i zadužila Direkciju za finansije Brčko distrikta BiH da stvori pravnu pretpostavku da zaposlenici nezavisno od toga da li su prijavljeni na Fond PIO Republike Srpske ili Fond PIO/MIO Federacije BiH imaju istu neto platu te da se ove izmjene izvrše na teret budžeta Brčko distrikta BiH. Direkcija za finansije se zadužuje da izvrši spomenute izmjene i da za narednu sjednicu Vlade predloži izmjene Zakona o porezu na dohodak s obzirom da su trenutno stope doprinosa neujednačene.

Image for news

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na prijedlog gradonačelnika Nacrt Odluke o usvajanju Politike plata i naknada u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH.

Ovom odlukom utvrđuje se jedinstvena politika plata i naknada u organima javne uprave i svih institucija Brčko distrikta BiH, Skupštine Brčko distrikta BiH, pravosuđa, Policije Brčko distrikta BiH, Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH, Ureda za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta BiH, Komisije za papire od vrijednosti, a koja se formuliše kroz tri osnovne oblasti: normativno-zakonsko uređenje, osnovne principe, kriterije i odnose u vrednovanju i fiskalnu odgovornost kako bi se u svim institucijama uskladili isti platni razredi za ista radna mjesta. Ova odluka će biti proslijeđena u skupštinsku proceduru.

Članovi Vlade usvojili su Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu.

Smjernicama je određeno da se definišu osnovne odredbe pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu, da se definiše postupak za ostvarivanje prava na podsticaj, razrade kriteriji za ostvarivanje prava na podsticaj u biljnoj proizvodnji (ratarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo) i kriteriji za ostvarivanje prava na podsticaj u stočarskoj proizvodnji (govedarstvo, svinjogojstvo, peradarstvo, rasplodne ovce, tov janjadi, rasplodne koze, tov jaradi i pčelarstvo) te da se definišu kapitalne investicije i razrade kriteriji za ostvarivanje prava na podsticaj (izgradnja staklenika i plastenika, podizanje novih zasada voća, ruralni razvoj, osiguranje poljoprivredne proizvodnje putem osiguravajućih društava, certificiranje po standardima GLOBALGAP-a).

S dnevnog reda sjednice povučene su tačke koje se odnose na izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dobit i  nacrt pravilnika o izmjenama Pravilnika o načinu utvrđivanja iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnina.

Vlada Brčko distrikta BiH povukla je s dnevnog reda i Nacrt Odluke o promjeni namjene javnog dobra i usvojila zaključak kojim je zadužila vršioca dužnosti direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom da objedini sve predmete o promjeni javnog dobra koji će biti upućeni u skupštinsku proceduru.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o usvajanju Programa mjera za zdravstvenu zaštitu životinja na području Brčko distrikta BiH za 2013. godinu.

Članovi Vlade usvojili su kriterije i program utroška sredstava s pozicije grantovi pojedincima odobrenih Odlukom o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija distrikta za period od 1. 1. do 31. 3. 2013. godine. Odluke se odnose na gradski prevoz za učenike osnovnih i srednjih škola.

Na današnjoj sjednici usvojen je Nacrt Odluke o davanju saglasnosti na Memorandum o razumijevanju između razvojnog programa ujedinjenih nacija kao i Nacrt Odluke o imenovanju člana radne grupe za izmjenu i dopunu Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za institut za nestala lica u BiH.

Vlada Distrikta primila je k znanju Program rada Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH za 2013. godinu i usvojila Izvještaj o radu Pododjeljenja za javne nabavke Odjeljenja za stručne i administrativne poslove za period od 1. 10. do 31. 12. 2012. godine kao i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za decembar 2012. godine.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o izgradnji stambenog objekta u ulici Uzunovića 31 i usvojila zaključak da se ovaj predmet proslijedi Policiji i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o dodjeli sredstava u iznosu od 20.000 konvertibilnih maraka ŽOK "Jedinstvo" za troškove za utakmica koje se igraju u inostranstvu.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih grantova za period 1. 1. do 31. 3. 2013. godine u Kabinetu gradonačelnika.