Održana međunarodna konferencija "EU fondovi i prekogranična saradnja"

19.11.2012. U okviru Sajma privrede "Brčko 2012" u organizaciji Privredne komore i Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko distrikta BiH, u prostorijama JP "Luka Brčko" danas je održana međunarodna konferencija o EU fondovima i prekograničnoj saradnji na kojoj su se okupili mnogobrojni učesnici Sajma, zaposleni javne uprave Brčko distrikta BiH, ali i predstavnici institucija i organizacija koji su nosioci procesa iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini.

Image for news

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić koji je istakao da su primjeri dobre prakse i "naučene lekcije" respektabilnih učesnika konferencije od velike koristi za  Brčko distrikt BiH kada je u pitanju dobijanje EU fondova, ali cjelokupan put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

2012-11-19-Medjunarodna_konferencija-EU_fondovi-2

Zamjenik ambasadora Republike Slovenije u BiH David Brozina prisutnima je predstavio glavne političke, ekonomske, administrativne i pravne uslove koji predstavljaju obavezu Bosne i Hercegovine kako bi se omogućio izvjestan napredak na evropskom putu. On je ponudio odgovore na pitanja zašto u evropskom procesu BiH nema dovoljnog napretka i koje su to pogrešne percepcije o politici Evropske unije od strane političara, ali i šire javnosti u Bosni i Hercegovini.

Predstavnik Ministarstva pravde BiH Goran Kučera prezentovao je programe koji su pruženi zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u Evropskoj uniji kao što su FP 7 i Evropa za građane.

"Kroz program FP 7 obrazovne institucije, istraživači, mala i srednja preduzeća, industrija i ostali potencijalni aplikanti dobijaju mogućnost da kroz projekte u saradnji s partnerima iz različitih zemalja na inovativan pristup unapređuju svoje kapacitete i podižu nivo poslovanja", dodao je Kučera.

2012-11-19-Medjunarodna_konferencija-EU_fondovi-3

Stručni savjetnik za koordinaciju pomoći EU u Vladi Brčko distrikta BiH Mujo Hadžić istakao je da je cilj ove konferencije razbijanje mitova o EU fondovima i približavanje ove oblasti poslovnom sektoru, nevladinim organizacijama i zaposlenima u javnoj upravi.

Svoj doprinos današnjoj konferenciji dali su i gosti iz Koprivničko-križevačke županije iz Hrvatske koji su govorili o iskustvima ove županije koja je od 22 miliona posljednje tranše pomoći Hrvatskoj dobila i veoma uspješno iskoristila 2 miliona eura.