Održana konferencija za štampu u vezi s aktivnostima Odjeljenja za javni registar

22.11.2013. Šefica Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH Cvijeta Tanasić je na današnjoj konferenciji za medije informisala javnost o nekoliko projekata koje je Odjeljenje za javni registar pripremilo i počelo da primjenjuje u proteklih mjesec dana a za koje se nada da će u velikom mjeri unaprijediti rad kako Odjeljenja tako i drugih institucija što će ujedno olakšati i građanima kada su u pitanju njihove potrebe.

Image for news

"Odjeljenje za javni registar počet će da izdaje trajne obrasce izvoda iz matične evidencije što znači da nećemo više morati svakih šest mjeseci vaditi rodni list već će to biti trajni obrazac koji ima visok nivo zaštite, a uvest ćemo i praksu suhog pečata koja je dosta vjerodostojnija i dugotrajnija", pojasnila je Tanasićeva.

On je dodala da će se također u saradnji s drugim odjeljenjima i institucijama nastojati i dalje da se ti izvodi iz matične evidencije ne moraju vaditi i dostavljati za potrebe nekih drugih odjeljenja i institucija već da se to osigura službenim putem, uvidom u evidencije Odjeljenja za javni registar.

Tanasićeva je još navela da ukoliko to nekada ipak bude neophodno zbog mogućnosti da je nekim drugim zakonom propisano taj proces će se ubuduće rješavati tako što će se kao krajnji obrazac dostavljati u vidu kopije koja će se moći ovjeriti na šalterima Odjeljenja za javni registar.

Prema njenim riječima proveden je i postupak javne nabavke te je Odjeljenje za javni registar dobilo izvođača radova koji je već počeo da radi na projektu uvezivanja matičnih ureda.

"Nadam se da ćemo najkasnije do kraja marta sljedeće godine imati matične urede na teritoriji Brčko distrikta BiH uvezane u jednu cjelinu", naglasila je Tanasićeva, ističući da će se time omogućiti da svi poslovi koji se tiču matične evidencije mogu obaviti u bilo kojem matičnom uredu na teritoriji Brčko distrikta BiH, a ne samo u onom uredu u kojem je osoba upisana u matičnu evidenciju.

"To bi zasigurno u velikoj mjeri pomoglo da brže funkcionišemo naročito kad su u pitanju potrebne provjere koje se vrše prilikom vađenja ličnih dokumenata i drugih isprava, a i sama obrada zahtjeva bi trajala znatno kraće i jednostavnije", dodala je Tanasićeva.

Još jedna započeta aktivnost koja se tiče ovog odjeljenja, a koja se veže za ove dvije prethodne, jeste izmjena zakona o naseljenim mjestima kojim će se konačno utvrditi nazivi naseljenih mjesta i kao takvi će se ubuduće i koristiti. Zakon je već pripremljen, a naći će se na narednom zasjedanju Vlade Brčko distrikta BiH.

"Izmjenama ovog zakona uveli smo određene novine i u Pododjeljenju za katastar koje se odnose na postupanja za bilo koju aktivnost koju vrši katastar s obzirom da je to dosad bilo na način da su građani mogli da biraju kojeg geometra žele da izvedu na tren što je dovodilo do niza problema, i u konačnici činilo preopterećenost jednih a pojedini uopće nisu ispunjavali potrebne kapacitete. Predmeti se zadužuju prema hronološkom redoslijedu i svi će imati ujednačen broj predmeta po kojima postupaju", zaključila Tanasićeva.