Održana konferencija za novinare šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu

14.9.2012. Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević izvijestio je novinare o nedavnim sastancima koje su predstavnici Brčko distrikta BiH održali sa Svjetskom bankom u vezi sa realizacijom projekta „Revitalizacija plovnog puta rijeke Save".

Image for news

„Početkom ove sedmice smo imali sastanak u Brčkom u Kabinetu gradonačelnika, a jučer smo u Sarajevu razgovarali u prisustvu predstavnika entitetskih i državnog ministarstva o dosadašnjem napretku Bosne i Hercegovine u spomenutom projektu“, istakao je Gudeljević.

On je dodao kako je zaključeno da je Brčko distrikt BiH ispunio sve dosadašnje zadatke, a da će do januara slijedeće godine i Republika Srpska i Federacija BiH kompletirati svu dokumentaciju kako bi u maju 2013. godine ona bila prezentovana odboru direktora Svjetske banke kada bi trebala biti donesena odluka o dodjeli zajma.

„U okviru ovog projekta, čija je vrijednost 30 miliona dolara, trebala bi biti urađena i revitalizacija Luke Brčko. Mi smo trenutno u završnoj fazi dobijanja projekata za sva četiri lota koja su raspisana, a do kraja oktobra ćemo obezbjediti i ekološku dozvolu“, naglasio je Gudeljević.

On je u ime Komisije za javno-privatno partnerstvo podsjetio da je u toku i veliki projekat „Prečišćavanje i kanalisanje otpadnih voda u Brčko distriktu BiH“ i najavio za slijedeću sedmicu sastanak sa firmom „WTE“ kada bi se trebao dovršiti nacrt ugovora.

„Komisija za javno-privatno partnerstvo će nakon prihvatanja ugovor uputiti na sjednicu Vlade na usvajanje, a nakon toga i na odobrenje Skupštini Brčko distrikta BiH kako bi započela realizacija i ovog velikog projekta koji je veoma važan kao preduslov za ostale projekte iz oblasti prehrambeno-prerađivačke industrije u Brčko distriktu BiH, a samim tim i za otvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je Gudeljević.