Održana konferencija za medije povodom Svjetskog dana prava potrošača

Povodom Svjetskog dana prava potrošača koji se ove godine obilježava pod nazivom „Pravedna i odgovorna umjetna inteligencija za potrošače” danas je u Vijećnici gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić zajedno sa glavnim inspektorom Inspektorata Brčko distrikta BiH Zoranom Gajićem, Ilijom Klarićem iz Pododjeljenja za zdravstvo i ostale usluge i predsjednikom Upravnog odbora Evropskog centra izvrsnosti potrošača Hrvatske Josipom Kelemenom održao konferenciju za medije na kojoj je skrenuta pažnja o značajnosti zaštite i prava potrošača kao i pripreme za usvajanje prvog Zakona o zaštiti potrošača u Brčko distriktu BiH.

Image for news

Gradonačelnik je istakao važnost tog Zakona za Distrikt koji će, kako je kazao, biti u skladu s Evropskom unijom.

„Cilj nam je da se ustanovi Zakon o zaštiti prava potrošača u Brčko distriktu BiH koji će nam olakšati da još kvalitetnije djelujemo. Zakon postoji u oba entiteta i bez obzira na to mi ćemo ići u pravcu formiranja zakona koji bi bio kompatibilan s evropskom agendom. Nagovještavam i Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Naša namjera je uskladiti ga s evropskim standardima i mislim da ćemo biti među prvima koji će ga usvojiti. Tu preporuku uputit ću Vladi i predstavnicima Skupštine Distrikta”, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je podsjetio da je u posljednjem istraživanju Eurobarometra o sigurnosti hrane za potrošače po prvi put u tom istraživanju učestvovala i BiH.

„Podaci govore da je ukupno intervjuisano 1.003 ispitanika koji su kazali da im je pri kupovini hrane najvažnija stavka cijena (64%), zatim sigurnost hrane (54%) i okus hrane (44%). Čak 69% ispitanika iz BiH izjavilo je da je zainteresovano za temu sigurnosti hrane. Također, građane BiH, a među njima i one iz Distrikta, najviše brinu teme poput trovanja putem hrane i pića koji su kontaminirani bakterijama, virusima ili parazitima, GMO u hrani i piću i postojanje aditiva poput prehrambenih boja, konzervansa ili pojačivača okusa u hrani ili piću. Radit ćemo sve da pružimo zaštitu građana i izbjegnemo neželjene posljedice posebno po zdravlje”, kazao je gradonačelnik.

Predsjednik Upravnog odbora Evropskog centra izvrsnosti potrošača Hrvatske Josip Kelemen kazao je da mu je drago što je Distrikt prihvatio inicijativu da se po prvi put u ovoj lokalnoj zajednici obilježi Svjetski dan prava potrošača.

„U saradnji s Vladom Brčko distrikta BiH dogovorili smo da 8. i 9. maja povodom Dana Evrope u organizaciji Evropskog centra izvrsnosti potrošača i saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH organizujemo tematsku konferenciju o sigurnosti hrane za potrošače pod nazivom „I BiH bira sigurnu hranu i piće“ koja će se održati u Brčkom. Također, drago mi je što je gradonačelnik prihvatio inicijativu da se i na razini Distrikta donese Zakon o zaštiti potrošača i to će biti veliki iskorak da se dodatno zaštite potrošači na ovom području”, kazao je Kelemen.

On je istakao da je ovogodišnji naziv „Pravedna i odgovorna umjetna inteligencija za potrošače” postavljen ciljano kako bi se potrošači zaštitili od umjetne inteligencije.

„Danas znamo da korištenjem umjetne inteligencije imamo mogućnost da čujemo glas i dobijemo mnoge odgovore. Nažalost, ljudi koriste masovno i u poslovanju prema potrošačima gdje se dešavaju i kriminalne radnje koje ne doprinose povjerenju potrošača. Nikada se jasnije nije čula poruka iz EU da se potrošači zaštite od umjetne inteligencije, odnosno da je koristimo u službi čovjeka”, kazao je Kelemen.

Glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta BiH Zoran Gajić kazao je da Inspektorat već djeluje na polju zaštite potrošača i da bi sigurno donošenjem Zakona o zaštiti potrošača na nivou Distrikta dodatno poboljšalo i olakšalo djelovanje.

„Ovo je dobar prijedlog u pogledu informisanja potrošača, obavještavanja o njihovim pravima, a također i obavezama prilikom neke kupovine kako bi ostvarili i zaštitili sva svoja prava. Mi djelujemo na osnovu državnog zakona, ali ako budemo imali vlastiti propis lakše ćemo moći donositi nove podzakonske akte, izmijeniti propise i prilagoditi ih direktivama EU. Također, potrebno je da se ostvari i što veća saradnja između udruženja za zaštitu potrošača kao i institucija Distrikta kako bi imali što bolje efekte”, kazao je Gajić.

Gajić je podsjetio da Inspektorat svake godine podnosi izvještaj Vladi o aktivnosti i sigurnosti hrane i da imaju dobru saradnju s Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge i laboratorijom.