Održana konferencija za medije povodom početka nove školske godine

2.9.2013. Momčilo Poljić, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, danas je na konferenciji za medije, upriličenoj povodom početka nove školske godine, istakao da su sve škole u Brčkom danas počele sa radom.

Image for news

On  je dodao da  Brčko distrikt BiH ove godine ukupno broji oko 9.000 učenika svih uzrasta.

"Danas je počela školska 2013/2014. godina u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju Brčko distrikta BiH. Ne može se reći da je stanje idealno jer je, kako je već poznato, obrazovanje u Brčkom suočeno sa značajnim problemima materijalne i tehničke prirode, a trenutno najviše sa kadrovskim", naglasio je Poljić.

Poljić je još podsjetio da je zapošljavanje zaustavljeno prije skoro devet mjeseci, kao i da percepcija javnosti ukazuje da je  bilo netransparentno i mimo objektivnih kriterija.

"Ne prejudiciram da je to tačno, ali su vršene temeljne analize od strane Vlade i Skupštine kako da se zapošljavanje učini što objektivnijim i transparentnijim, kao i da se javnost uvjeri da je namjera objektivizirati kriterije".

Naime, trenutno u obrazovanom sistemu Brčko distrikta BiH nedostaje oko 90 nastavnika za predmetnu i razrednu nastavu.

"Ovih dana će se krenuti sa proceduralnim raspisivanjem konkursa za popunjavanje upražnjenih pozicija, a dotad ćemo nastojati, uz postojeći kadar i angažovanje vanjskih saradnika, nastavu učiniti koliko je to moguće u datim okolnostima što kvalitetnijom. Ovo stanje je prelaznog karaktera, kvalifikujem ga kao zadovoljavajuće, a kada se popune pozicije, nadam se u razumnom roku, onda se može reći da je stanje redovno", dodao je Poljić.

Odgovarajući na novinarska pitanja šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Momčilo Poljić kazao je da su udžbenici stigli u sve škole i da se nastoji iste pravilno distribuirati što je u organizaciji rukovodstva škole.

"Svi učenici će dobiti udžbenike za koje su se izjasnili krajem protekle školske godine kada je u pitanju jezik i pismo, koji će biti u razumnom roku i podijeljeni", zaključio je Poljić.