Održana konferencija za medije

3.11.2011. Nakon 112. redovne sjednice Vlade Brčko Distrikta BiH upriličena je konferencija za medije na kojoj su se novinarima obratili gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Miroslav Gavrić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko Distrikta dr. Admir Čandić i predstavnik Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH Hajrudin Zahirović.

Image for news

 

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s Prijedlogom odluke o usvajanju Dokumenta okvirnog budžeta Brčko Distrikta BiH za period 2012. - 2014. godine, koja je na 112. redovnoj sjednici Vlade razmatrana i vraćena na doradu, gradonačelnik Gavrić je istakao da zbog iznesenih primjedbi prilikom rasprave ovaj dokument nije usvojen, te da će se ponovo naći na dnevnom redu na narednoj sjednici Vlade. S obzirom da je potrebno usvojiti rebalans budžeta za ovu godinu, a postoje problemi u smislu da još uvijek nije imenovan šef Odjeljenja za obrazovanje, čiji je afirmativni glas potreban za usvajanje rebalansa budžeta, gradonačelnik Gavrić je istakao da je ovo pitanje potrebno riješiti tako da rebalans predloži skupštinska komisija, kao što je to bio slučaj kod prethodnog rebalansa, kako bi ova lokalna zajednica nastavila normalno da funkcioniše.

Odgovarajući na pitanje u vezi s angažovanjem pripravnika gradonačelnik Gavrić je rekao da dosadašnji postupak rada u vezi s ovim pitanjem nije bio dobar.

- Nemamo namjeru da buduće pripravnike primamo po vjerskoj, nacionalnoj ili stranačkoj pripadnosti već tražimo način, i očekujem da ćemo izgraditi jasan stav da budućim pripravnicima bude pružena prilika za obavljanje pripravničkog staža prema jasnim kriterijima, na pravedan način, a po svim zakonskim procedurama. Mi želimo da zaposlimo ljude kojima je Brčko stalno mjesto prebivališta duže od dvije godine, dakle da zaposlimo one koji žive u ovom gradu. Trenutno ima oko 260 ljudi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH koji ovaj kriterij ispunjavaju. Stoga naša zajednica ima mogućnosti da sve one koji su završili fakultete uvedemo u pripravnički staž, istakao je gradonačelnik Gavrić i zaključio da bi konkurs za prijem pripravnika trebao biti raspisan do kraja ove godine.

Predstavnik Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta BiH saopćio je novinarima da je Vlada Brčko Distrikta BiH donijela Odluku o usvajanju konačne liste za dodjelu stipendija po raspisanom javnom konkursu za dodjelu stipendija redovnim studentima za period od 1. 1. do 31. 12. 2011. godine. On je dodao da će biti dodijeljeno 120 stipendija u pojedinačnom iznosu od 200 KM mjesečno za šta je iz budžeta za tekuću godinu izdvojeno 240.000 KM.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Admir Čandić rekao je na konferenciji za medije da je na 112. redovnoj sjednici Vlade usvojen Prijedlog Odluke o odobravanju programa utroška sredstava za subvencioniranje dijela troškova za utrošenu električnu energiju licima u stanju socijalne potrebe sa prebivalištem u Brčko Distriktu BiH za 2011. godinu. Sredstva za ove namjene u iznosu od 700.000 KM osigurana su u Budžetu Brčko Distrikta BiH za 2011. godinu.

- Prema evidenciji JP "Komunalno Brčko" ostalo je neutrošeno 129.900 KM pa ćemo i ova sredstva uključiti u program pomoći za ovu godinu", zaključio je dr. Čandić.