Održana javna rasprava o Arhuskoj konvenciji

28.11.2013. Javna rasprava povodom izrađenog Nacrta 2. Izvještaja o provođenju Arhuske konvencije u BiH o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pristupu pravdi u oblasti životne sredine održana je danas u Brčko distriktu BiH.

Image for news

Sam Izvještaj pripremljen je uz učešće 30 ministara, institucija i agencija na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH, te nevladinog sektora.

2013-11-28-Okrugli_sto-2

Nada Ljubojević, viši stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinsko-pravne odnose Vlade Brčko distrikta BiH, istakla je da blizinu evropske primjene Arhuske konvencije pokazuju i javnosti dostupne informacije kada je u pitanju oblast životne sredine u smislu izdavanja ekoloških dozvola do informacija o kvalitetu zraka, vode i zemljišta.

Provođenje Arhuske konvencije podržala je i Misije OSCE-a kroz projekat koji je finansirala Vlada Njemačke, dok su u pripremi samog Izvještaja učestvovale 23 nevladine organizacije putem mreže Aarhus centara u BiH, u periodu od 2011. godine do danas.