Održana godišnja konferencija za medije i organizovano druženje sa predstavnicima medijskih kuća


 


27.12.2011. Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić istakao je, sumirajući događaje koji su obilježili proteklu godinu, da se 2011. može smatrati godinom uspjeha jer je mnogo toga urađeno na revitalizaciji velikih kapitalnih projekata i prevladana je teška politička kriza.

Image for news
- Politička kriza koja je trajala do druge polovine 2011. godine riješena je na način da su svi shvatili da je Postizborni politički sporazum „Za bolji Brčko Distrikt BiH“ okvir koji treba poštovati i na kojem treba zasnivati saradnju s ciljem dobrobiti i blagostanja ovog grada. Vidjeli smo da samo saradnja i kompromis mogu dovesti do rezultata koji se u ovom slučaju ogledaju u izboru novog gradonačelnika i imenovanju Vlade Brčko Distrikta BiH - istakao je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Miroslav Gavrić.
Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa realizacijom velikih kapitalnih projekata, gradonačelnik Gavrić je istakao da su ovakvi projekti način da se ova lokalna zajednica probudi iz letargije i da se stvore preduslovi za otvaranje novih radnih mjesta.
- Četrnaest velikih projekata je trenutno u različitim nivoima implementacije. Projekat „Zaobilaznica oko grada Brčko“ jednoglasno je usvojen u Skupštini Brčko Distrikta BiH i raduje me činjenica da smo se svi okupili oko takvog projekta jer će upravo on poboljšati uslove života i rada građana Brčko Distrikta BiH. Radi se i na projektima „Modernizacija Opće bolnice u Brčkom“ i „Kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda Brčko Distrikta BiH“, a nastavljaju se radovi na gradskom stadionu i zgradi Policije Brčko Distrikta BiH - zaključio je dr. sci. Miroslav Gavrić.
Gradonačelnik Gavrić se osvrnuo i na policijsku akciju „Bingo“ koja je, prema njegovim riječima, otvorila priču o korupciji u Brčko Distriktu BiH na drugačiji način nego što je to rađeno do sada. Pozitivni aspekti ove akcije, istakao je gradonačelnik Gavrić, su preventivno djelovanje kako bi svi poštovali važeće zakone i pravilnike, što će dovesti do efikasnije administracije. On je dodao da Vlada Brčko Distrikta BiH preduzima sve potrebne korake da korupcija bude sistemski riješena putem internih kontrola i realizacijom Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije.
- Administracija, Vlada i ja, kao gradonačelnik, trebamo pružiti sve raspoložive informacije i podatke da bismo pomogli ovu akciju, a na Policiji, Tužilaštvu i Sudu Brčko Distrikta BiH je odgovornost da oni koji su prekršili zakon snose odgovornost, a da onima koji nisu učinili krivično djelo bude vraćeno dostojanstvo i da budu oslobođeni svake sumnje - naglasio je gradonačelnik Gavrić.
Istog dana, gradonačelnik Miroslav Gavrić organizovao je tradicionalno druženje sa predstavnicima lokalnih i dopisnicima entitetskih i državnih medijskih kuća. Gradonačelnik je zahvalio prisutnima na odzivu i izrazio nadu da će dosadašnja dobra saradnja biti nastavljena i u narednoj godini.

2011-12-28-Godisnja_konferencija_za_medije-1

2011-12-28-Godisnja_konferencija_za_medije-2