Održana druga redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

26.12.2012. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na drugoj redovnoj sjednici Nacrt Odluke o usvajanju Programa utroška tekućih grantova u 2012. godini u Pododjeljenju za prostorno planiranje Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove za učešće u projektu "Štedi energiju – sačuvaj klimu i novac".

Image for news

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o utvrđivanju visine jednokratne novčane pomoći za isplatu korisnika sa konačne liste korisnika socijalnog zbrinjavanja radnika koji su, ne svojom krivicom, 1992. godine ostali bez posla. Visina naknade po korisniku iznosi 3.360 KM, a na konačnoj listi našlo se 222 korisnika koji su ostvarili ovo pravo.

Nataša Stevanović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu istakla je da je za ove namjene osigurano 1.000.000 KM te da je uloženo 75 žalbi koje su trenutno u drugostepenom postupku. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je zaključak kojim nalaže da se žalbeni postupci okončaju prije isteka tekuće fiskalne godine.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Odbora za energetsku efikasnost. Prijedlog Odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH u Ekonomsko-socijalno vijeće Brčko distrikta BiH povučen je s dnevnog reda kako bi se odluka dopunila jasnim zadacima i opisom poslova članova Vijeća.

Na današnjoj sjednici povučen je i Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju koordinacionog tijela za praćenje realizovanja projekta "Zaobilaznica Brčko".

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za javno-privatno partnerstvo u Brčko distriktu BiH.

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o usvajanju Izvještaja o izvršenom popisu stalnih sredstava, sitnog inventara, svih vrsta zaliha materijala i roba, stanja novčanih sredstava, potraživanja i obaveza na dan 31. 12. 2012. godine koja se odnosi na Ured gradonačelnika.

Prema Izvještaju, ukupan iznos imovine Ureda gradonačelnika prema popisu iznosi 7 507 893 KM, a konstatovan je manjak sredstava u iznosu od 9.460,91 KM. Na osnovu zaključaka Komisije vrijednost imovine Distrikta na dan 31. 12. 2011. godine iznosi 596.138.540,01 KM.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Izvještaj o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za period januar–septembar 2012. godine.

Budžet Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2012. godinu, koji sa rebalansom budžeta iznosi     236.041.738,80 KM, izvršen je s ukupnim iznosom od 120.126.026,95 KM.

Osman Osmanović, direktor Trezora Brčko distrikta BiH, istakao je da je kapitalni budžet u velikoj mjeri nije izvršen, odnosno izvršeno je manje od jedan posto planiranih sredstava.

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak kojim nalaže hitne analize i mjere u svim organizacionim jedinicama kako bi se unaprijedio proces ostvarivanja kapitalnog budžeta.

Na današnjoj redovnoj sjednici usvojeni su izvodi iz tonskog zapisa sa 1. redovne i 1. vanredne sjednice Brčko distrikta BiH.