Održana 93. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

5.4.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 93. redovnoj sjednici usvojila Pravilnik o graničnim i ciljanim vrijednostima kvaliteta zraka, pragovima informisanja i uzbune. Ovaj pravilnik ne odnosi se na vrijednosti kvaliteta zraka u zatvorenom životnom i radnom prostoru, gdje se primjenjuju odredbe o zdravlju i sigurnosti na poslu i gdje javnost nema redovan pristup. Cilj donošenja ovog pravilnika je utvrđivanje vrijednosti kvaliteta zraka, odnosno količine zagađujućih materija u zraku da bi se izbjegle, spriječile ili smanjile štetne posljedice po ljudsko zdravlje, kvalitet življenja i životnu sredinu u cjelini.

Image for news
Odluka o utvrđivanju visine novčanih sredstava za isplatu korisnicima sa konačne liste korisnika – radnika poduzeća i institucija koji su ne svojom krivicom ostali bez posla usljed ratnih dejstava dobila je podršku članova Vlade distrikta. Ovom odlukom utvrđena je visina novčanih sredstava za 808 lica a koja iznosi 3.360 KM po korisniku.
Novčana sredstva za realizaciju ove odluke osigurana su u operativnom budžetu Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge za 2011. godinu u iznosu od 2.715.000 KM, a bit će isplaćena korisnicima posredstvom komercijalnih banaka.
Vlada je donijela i Odluku o deratizaciji, dezinfekciji i dezinsekciji na području Brčko distrikta. Ovom odlukom utvrđena je obavezna djelimična proljetna i obavezna jesenja sistematska deratizacija na području Brčko distrikta BiH koja će se izvršiti u 2011. godini. Obaveznoj djelimičnoj proljetnoj deratizaciji podliježu državna poduzeća, akcionarska društva, privatna poduzeća sa statusom pravnog lica, ugostiteljske, zanatske i trgovačke radnje, zdravstvene ustanove, predškolske ustanove, školske ustanove, otvoreni i zatvoreni kanali, kanalizaciona mreža i deponije smeća. A obaveznoj jesenjoj deratizaciji podliježu individualna gazdinstva, stambeni fond, državna poduzeća, akcionarska društva, privatna poduzeća sa statusom pravnog lica, ugostiteljske, zanatske i trgovačke radnje, zdravstvene ustanove, predškolske ustanove, školske ustanove, vjerske ustanove, otvoreni i zatvoreni kanali, kanalizaciona mreža, zelene površine, obale rijeka i deponije smeća. Takođe, bit će obavljena i dezinfekcija predškolskih i školskih ustanova na području Brčko distrikta BiH, kao i dezinsekcija komaraca i ostalih insekata koja će se provoditi u sezoni razvijanja ovih insekata i povremeno, u skladu sa ukazanim potrebama.