Održana 92. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

30.3.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 92. redovnoj sjednici podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, po kome prihvata produženje roka za verifikaciju stare devizne štednje do 31.12.2012. godine. Pretpostavka je da u Brčko distriktu ima još oko 2000 neregistrovanih starih deviznih štediša, za čije obveznice će biti potrebno izdvojiti preko 17 miliona KM iz Budžeta Brčko distrikta BiH.

Image for news
Odluka o broju učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta za školsku 2011/12. godinu dobila je podršku članova Vlade distrikta. Prema ovoj odluci u četiri srednje škole Brčko distrikta BiH biće upisano u narednoj školskoj godini 1105 učenika u 46 odjeljenja sa 31 stručnim znanjem i zanimanjem. Pri sačinjavanju strukture zanimanja Odjeljenje za obrazovanje se rukovodilo potrebama tržišta i perspektivama razvoja ovog područja tako da su pored već postojećih zanimanja, kao što je gimnazija u koju će biti upisano 8 odjeljenja učenika općeg smjera, uvedena i neka nova kao što je saobraćajni tehničar, KV vozač, a drvoprerađivački tehničar i tapetar su planirani smjerovi za sljedeću školsku godinu. S tim u vezi Odjeljenje će blagovremeno obezbijediti ljudske i materijalne resurse za nesmetanu organizaciju nastave u ovim novim smjerovima.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i odluku o formiranju Sekretarijata Brčko distrikta kao ovlaštenog tijela BiH za provođenje aktivnosti koje spadaju u obaveze definisane Mehanizmom čistog razvoja Kjoto protokola Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime. Prema ovoj odluci šefovi odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH će predložiti po jednog predstavnika u stručni savjet Sekretarijata Brčko distrikta BiH iz oblasti zaštite životne sredine, energetike, industrije, rudarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ekonomskih odnosa i regionalne saradnje, te saobraćaja i finansija.
Na osnovu tih prijedloga šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, u okviru svoje nadležnosti, izvršit će imenovanje članova Stručnog savjeta Sekretarijata Brčko distrikta BiH, i o tome obavijestiti Izvršni odbor Ovlaštenog tijela BiH, u koji je kao predstavnik Vlade distrikta imenovan Siniša Jovanović, dipl. ing. građevine.
Na 92. sjednici Vlade Brčko distrikta data je i saglasnost za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade države Katar u oblasti obrazovanja. Saradnja se odnosi na razmjenu publikacija i studija iz oblasti obrazovanja, uzajamno priznavanje dokumentacije i razmjenu iskustava i naučnih dostignuća u ovoj oblasti.
Informacija o stanju privrede u Brčko distriktu BiH je primljena k znanju i upućena u Skupštinu distrikta kao odgovor na zastupničko pitanje. Iz Informacije je vidljivo da je tokom prethodne godine u odnosu na 2009. godinu zabilježen trend porasta zaposlenosti za 740 lica, ali i nezaposlenih lica je evidentirano na Zavodu za zapošljavanje više od oko 1.000 lica, što je prouzročio povećan broj slučajeva fiktivnog prijavljivanja prebivališta. Informacija sadrži i efekte od podsticaja i bilježi pozitivan trend kod preduzeća koja koriste te podsticaje za razvoj poslovanja privrednih subjekata, kao i subvenciju kamata za njihove kredite kod poslovnih banaka. Za te namjene je izdvojeno iz Budžeta distrikta 3 miliona KM, a 670 preduzeća u kojima je zaposleno 3.876 radnika je koristilo ove podsticaje. Pozitivni efekti se ogledaju u tome da su sredstva od podsticaja utrošena za nabavku osnovnih sredstava za rad ovih preduzeća.