Održana 86. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

8.2.2011. Vlada Brčko distrikta BiH na 86. redovnoj sjednici odobrila je Nacrt zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2011. godinu. Ovaj zakon se donosi svake fiskalne godine i ovogodišnji prijedlog nema nikakvih značajnih odstupanja od prošlogodišnjeg teksta zakona.

Image for news

Usvojena je Odluka o uspostavljanju Savjeta za socijalno uključivanje Brčko distrikta BiH prema kojoj je zaduženo Odjeljenje za zdravstvo da zajedno sa drugim relevantnim institucijama formira ovo tijelo koje će se baviti pomaganjem licima koja su socijalno isključena da normalno funkcionišu u društvenoj zajednici. Ovo je inicijativa Biroa za ljudska prava BiH, a Vlada je donijela i zaključak uz ovu odluku da se pristupi izradi socijalne politike Brčko distrikta BiH.

 

Odluka o izdvajanju novčanih sredstava za JP „Radio Brčko“ je donesena, a prema kojoj je izdvojeno 67.500 KM za pružanje usluga medijske prezentacije rada Vlade Brčko distrikta BiH Javnom preduzeću „Radio Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH za period od 1. 1. 2011. godine do 31. 3. 2011. godine, koja će se uplaćivati sukcesivno u mjesečnom iznosu od 22.500 KM. Novčana sredstva bit će isplaćena u skladu sa Odlukom o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. 2011. godine do 31. 3. 2011. godine.

Izvještaj o radu Policije Brčko distrikta BiH za 2010. godinu je primljen k znanju. Prema ovom izvještaju u prošloj godini u odnosu na prethodnu bilježi se smanjenje prekršaja za 30 % u oblasti narušavanja javnog reda i mira, blago smanjenje u oblasti saobraćajnih nezgoda, ali je povećan broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, čak za 60 %. U oblasti kriminaliteta zabilježeno je smanjenje za 20 %, otuđenja vozila za 20 %, razbojništva za 40 %,žalbe građana za 40 %. Policija je pokrenula u prošloj godini 24 disciplinska postupka protiv policijskih službenika, a 6 ih je dobilo mjeru suspenzije. Izradili su 6 prijedloga zakona. Na osnovu svega Policija Brčko distrikta smatra da je stanje bezbjednosti u ovoj lokalnoj zajednici bilo na zadovoljavajućem nivou tokom prošle godine.

Odjeljenje za javni registar ima nedostatak kadrova, a povećan obim posla te su članovi Vlade odobrili da se iz drugih odjeljenja posude tri službenika Pododjeljenju za lične dokumente dok se ovo stanje trajno ne riješi institucijom konkursa.

Vlada je donijela zaključak da se zaduži Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge da preispita slučajeve prebivališta pojedinih kandidata, koji su imali prebivalište u Brčkom prije donošenja zakona koji regulišu tu oblast, a u vezi sa nadoknadom koja će biti isplaćena radnicima koji su u periodu 1992-1995. godina ostali bez posla u BiH. Za ovaj posao oređen je rok od 10 dana.