Održana 85. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

01.02.2011. Vlada Brčko distrikta Bih je na 85. redovnoj sjednici donijela Odluku o odobravanju amandmana na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u drumskom saobraćaju. Prema ovim izmjenama, sačinjenih u šest amandmana, tehnički pregled vozila vrši stanica za tehnički pregled vozila koju je ovlastio nadležni organ za obavljanje poslova tehničkih pregleda vozila, tj. Odjeljenje za javne poslove.
Javni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe mogu se vršiti samo ako je na motornom i priključnom vozilu izvršen preventivni tehnički pregled i ako je utvrđeno da je vozilo ispravno u skladu sa Pravilnikom o preventivnim tehničkim pregledima motornih i priključnih vozila. Dokaz o izvršenom preventivnom tehničkom pregledu mora se nalaziti u vozilu.

Image for news
Shodno ovim amandmanima autobus kojim se vrši javni vanlinijski prijevoz učenika i studenata, mora imati dokaz o tehničkoj ispravnosti, koji nije stariji od 72 sata, u odnosu na vrijeme otpočinjanja prijevoza.

Nacrt odluke o usvajanju godišnjeg plana gazdovanja privatnim šumama na području Brčko distrikta BiH za 2011. godinu dobila je podršku članova Vlade distrikta. Prema ovom planu ukupna površina šuma i šumskog zemljišta u 56 katastarskih općina Brčko distrikta iznosi 8410,45 ha, od čega su visoke šume sa prirodnom obnovom zastupljene sa 24,59 %, izdanačke šume 67,60 % i ostale površine 7,81 % .

Na području Brčko distrikta BiH procijenjena površina šuma i šumskog zemljišta kontaminirana minsko-eksplozivnim sredstvima iznosi 512,28 ha, a planirani obim sječa po intenzitetu predstavlja 15,91 % od ukupne drvne zalihe, odnosno 47,60 % od prirasta.

U okviru redovnog godišnjeg budžeta Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu planiraju se sredstva za nabavku šumskih sadnica. Iz tih sredstava do sada su nabavljane šumske sadnice i iste su putem čuvarske službe distribuirane zainteresovanim vlasnicima privatnih šuma radi pošumljavanja, a godišnje se pošumi u privatnim šumama oko 5,5 ha šumskih površina. Ovim planom predviđen je plan zaštite i čuvanja šuma u smislu organizovanja čuvarske službe, koja će raditi na sprečavanju štetnog djelovanja čovjeka u bespravnoj sječi, kao i oštećivanju živih stabala, izazivanju požara i ekološkom zagađivanju zemljišta i atmosfere.

Posebna pažnja, prema ovom dokumentu, bit će posvećena zaštiti šuma od požara, naročito u julu i augustu, ali i u vremenu čišćenja poljoprivrednih parcela, proljeće i jesen. Zaštita od požara provodit će se angažovanjem čuvarske službe, profesionalne Vatrogasne jedinice Brčko distrikta BiH i vlasnika šuma.

Vlada je primila k znanju nekoliko informacija koje su sačinjene na osnovu poslaničkih pitanja i koje će biti proslijeđene u Skupštinu Brčko distrikta BiH. Radi se o informacijama koje se odnose na zapošljavanje u Odjeljenju za obrazovanje, na uspostavljanje porodične medicine u Brčko distriktu, na zakonske i podzakonske akte kojim se vrši dodjeljivanje evidencijskih brojeva zavođenja akata i predmeta, te na izradu studije o zaštiti životne sredine i na analizu efekata udruženja građana Brčko distrikta finansiranih po javnom pozivu Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u 2010. godini.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH su donijeli i zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma između vlada Srbije i Slovenije i Vijeća ministara BiH o privremenom zapošljavanju državljana BiH u Republici Srbiji i Republici Sloveniji, kao i njihovih državljana u Bosni i Hercegovini.