Održana 83. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

Image for news

18.1.2011.  Vlada Brčko distrikta BiH je na 83. redovnoj sjednici jednoglasno usvojila odluku i zaključak o usvajanju Amandmana na Prijedlog zakona o sportu Brčko distrikta BiH. Usvojeni Amandmani podrazumijevaju promjene koje se odnose, između ostalog, na korištenje sportskih objekata, sredstava za finansiranje kao i nagrade za vrhunske sportske rezultate. Sportski objekti se koriste prvenstveno za sportske aktivnosti, a način i uslovi dodjele za korištenje sportskih objekata u vlasništvu Brčko distrikta BiH vrši se u skladu sa Zakonom o javnoj imovini Brčko distrikta BiH. Sredstva za finansiranje sportskih aktivnosti ostvaruju se od: članarina, iz budžetskih sredstava Distrikta, donacije i sponzorstva pravnih i fizičkih lica, prihoda od zakupnina te  igara na sreću. Nagrada za vrhunske sportske rezultate podrazumijeva da se za postignute rezultate dodjeljuje novčana nagrada  kao i kriterij za dodjelu nagrada. Iznos i način dodjeljivanja nagrade utvrđuje Vlada Brčko distrikta.


Članovi Vlade na 83. redovnoj sjednici jednoglasno su usvojili i Pravilnik o pohađanju škole drugog upisnog roka. Njime se regulišu slučajevi u kojima učenik u dobi obaveznog osnovnog obrazovanja može pohađati školu drugog upisnog područja.Učenik u ovoj dobi može pohađati školu drugog upisnog područja u slučaju ako: razdvajanje djeteta od vršnjaka s kojima je provelo djetinjstvo i dio školovanja kod djeteta izazviva negativne pedagoške i socijalne posljedice, privremeno stanuje izvan područja stalnog mjesta boravka, stanuje u blizini granice sa drugim upisnim područjem, a škola izvan upisnog područja njegovog mjesta boravka je bliža mjestu stanovanja, te ako upis djeteta u školu drugog upisnog područja roditeljima olakšava njegovo školovanje. Sredstva za primjenu ovog zakona planirana su u Budžetu za 2010. godinu.

Predrag Ljubojević, šef Odjeljenja za komunalne poslove, upoznao je članove Vlade sa problematikom sa kojom se susreće njegovo Odjeljenje. Naime, radi se o nedovoljnom broju uposlenika, naročito inžinjera. Te je ukazao na nesklad između broja projekata i broja izvršioca koji treba da realizuju i prate te projekte unutar Odjeljenja.