Održana 82. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

Image for news

11.1.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 82. redovnoj sjednici usvojila Godišnji plan gazdovanja šumama u državnom vlasništvu na području distrikta. Za 2011. godinu planom gazdovanja šumama predviđen je plan sječa, plan šumsko-uzgojnih radova i plan zaštite šuma. Što se tiče plana sječa za 2011. godinu predviđena je sječa u iznosu 3 420 metara kubnih drveta, a odnosi se na sječe obnove, odnosno koje će omogućiti da se stvore povoljni uslovi za stvaranje pomaka i obnove šuma. Sječa u državnim šumama vrši se na osnovu zahtjeva zainteresovanih fizičkih lica i na osnovu Pravlinika o internoj kontroli i procedurama u Odjeljenju za poljoprivredu i šumarstvo u skladu sa kojim zainteresovana lica podnose zahtjev za sječu i vrši se prodaja drveta u cilju snabdijevanja stanovništva ogrevnim drvetom. Što se tiče plana šumsko-uzgojnih radova oni se odnose na pošumljvanje koje se vrši sadnjom sadnica i u provođenju mjera njege šumskih kultura, površina koje su u prethodnom periodu bile pošumljene pa se kroz šumsko-uzgojne radove omogućuju bolji uslovi za razvoj sadnica. U 2011. godini planirano je 4,3 hektara pošumljavanja sadnjom sadnica na području Rašljana 0,8 hektara i Brezovog Polja 3,5 hektara. Kada je u pitanju zaštita šuma ona se provodi putem organizovane čuvarske službe. Unutar Odjeljenja postoje tri zaposlena čuvara šuma koja su zadužena za državne šume. Zaštita šuma ogleda se još u zaštiti od bespravnih sječa, požara, zaštita od štetnih insekata, biljnih bolesti i djelovanje stoke i divljači. U narednom periodu bit će pojačana kontrola na zaštiti šuma od bespravnih sječa, a u ljetnom periodu bit će pojačana kontrola na zaštiti od požara.

Glavni operativni plan odbrane od poplava na području Brčko distrikta za 2011. godinu dobio je, također, potporu članova Vlade distrikta. On se donosi u skladu sa Zakonom o vodama. Njime je predviđena organizacija odbrane od poplava, odnosno obuhvata i definiše poplavna područja. Tu spadaju područja sa izgrađenim, ali i sa neizgrađenim vodoprivredim objektima, zatim definiše poteze iz sektora odbrane od poplava na ova dva područja i stručno tehničko rukovodstvo koje učestvuje u odbrani od poplava. Plan definiše način, odbrambeni materijal, alat za odbranu od poplava, ulogu Štaba Civilne zaštite kod proglašenja redovne i vanredne odbrane od poplava, odnosno elementarne nepogode na područjima na kojima nisu izgrađeni vodoprivredni objekti, te ulogu Odjeljenja za poljoprivredu i šumarstvo, Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje, odnosno Civilne zaštite, kao i faze odbrane od poplava.

Mjerodavna vodovodna stanica za proglašenje redovne, odnosno vanredne odbrane od poplava je u Slavonskom Šamcu i redovne mjere se proglašavaju kada nivo vode dostigne plus 650 cm, a vanredne na plus 700 cm vezano za područja sa izgrađenim vodoprivrednim objektima.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove je informisao članove Vlade o stanju nevladinog sektora u protekloj godini. Prema ovoj informaciji u Brčko distriktu BiH postoji 340 nevladinih organizacija i 78 mjesnih zajednica. U protekloj godini je boračkim organizacijama dodijeljeno 60.000 KM, humanitarnim organizacijama 70.000 KM, a invalidnim organizacijama 75.000 KM. Mreža omladinskih klubova broji 26 organizacija i za njihov rad Vlada je dodijelila oko 25.000 KM. Izdvojeno je 100.000 KM koje su raspoređene nevladinim organizacijama koje su se javile na javni poziv i ispunile precizirane kriterije za njihove planirane aktivnosti. Za rad omladinskog sektora Odjeljenje za stručne i administrativne poslove upriličilo je edukativne radionice koje su imale za cilj da poboljšaju rad omladinskih organizacija kojih ima 17 i da im daju smjernice za dalje kvalitetnije djelovanje. Članovi omladinskih organizacija su se uključili u pripremanje Nacrta zakona o mladima Brčko distrikta BiH i dali svoj značajan doprinos.