Održana 80. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

22.12.2010. - Vlada Brčko distrikta BiH je na 80. redovnoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o utvrđivanju politike za dodjelu koncesija u Brčko distriktu BiH. Politika iz oblasti koncesija je usmjerena na to da se svi prirodni resursi i objekti infrastrukture stave u funkciju ekonomskog razvoja i optimalno koriste.

Image for news

U skladu sa Zakonom o koncesijama Vlada Brčko distrikta BiH pripremila je Prijedlog Dokumenta o politici dodjele koncesija u kome se daje opis privrednih sektora i industrijskih oblasti koje se mogu, u vidu koncesije, delegirati i ustupiti domaćim i stranim pravnim licima, elemente koncesione politike, kao i mjere za realizaciju Zakona o koncesijama. Predmet koncesije može biti: izgradnja, dogradnja i ili korištenje puteva i pripadajućih infrastrukturnih objekata, željezničkih pruga, plovnih kanala i luka i aerodroma; korištenje vodotoka i drugih voda; izgradnja energetskih objekata; izgradnja i/ili korištenje hidroakumulacija, izuzev prenosa električne energije; istraživanje i/ili korištenje energetskih i drugih mineralnih sirovina; istraživanje i/ili korištenje sirove nafte i zemnog gasa; korištenje građevinskog zemljišta; lov i ribolov; izgradnja, korištenje i upravljanje cjevovodnim transportom nafte i gasa i skladištenje u cjevovodnim terminalima; poštanske i telekomunikacione usluge, izuzev zajedničkih i međunarodnih komunikacija; putnički i teretni željeznički saobraćaj; javni linijski prevoz lica; korištenje ljekovitih, termalnih i mineralnih voda; istraživanje i/ili korištenje nemetalnih mineralnih sirovina, uključujući sve sekundarne mineralne sirovine utvrđene posebnim zakonom; hidromelioracioni sistemi i sistemi za vađenje materijala iz vodotoka i vodnih površina; uređivanje i/ili korištenje korita, obala rijeka i jezera; korištenje poljoprivrednog zemljišta; hoteli i ostali turistički objekti; te prostori i objekti prirodnog i građevinskog nasljeđa.

Usvojena je i Odluka o Programu utroška sredstava u iznosu od 15.000 KM za pomoć domaćinstvima stradalim u klizištima i požarima. Vlada je donijela i Odluku o izdvajanju sredstava, po 3000 KM po domaćinstvu koja su zadovoljila postavljene kriterije za ove namjene.

Odluka o isplati jednokratne novčane pomoći nosiocima domaćinstava čiji su članovi korisnici javne kuhinje u Brčko distriktu BiH dobila je podršku članova Vlade. Prema ovoj odluci sredstva u iznosu od 88.320 KM bit će dodijeljena prema utvrđenim kriterijima za šest mjeseci u drugoj polovini ove godine, a po domaćinstvu, odnosno za 150 korisnika po 588 KM.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i izmjene i dopune podzakonskih akata koji prate Izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima. Izmjene se odnose na primjenu njihovih odredbi, koja je precizirana za 1.7.2011. godine.

Prijedlog o izdvajanju po 20.000 KM za pomoć poplavljenim područjima u općinama Bijeljina i Goražde dobio je podršku članova Vlade Brčko distrikta BiH.

Nacrt odluke o usvajanju amandmana na Budžet Brčko distrikta BiH za 2010. godinu je usvojen i proslijeđen u skupštinsku proceduru, po kojem se za pomoć sportskim kolektivima koji se takmiče u evropskim zemljama u iznosu od 300.000 KM.

Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2010. godinu. Budžet je za tekuću godinu izvršen u iznosu od 211.807.179 KM. Ovaj dokument je upućen po hitnom postupku na razmatranje i usvajanje u Skupštinu Brčko distrikta BiH.