Održana 8. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

27.3.2013. Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je na današnjem izvanrednom zasjedanju 140 amandmana gradonačelnika na Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2013. godinu. Amandmani gradonačelnika odnose se na tehničke amandmane i amandmane koji se tiču rashodovne strane budžeta, a predloženi su od strane odjeljenja, političkih stranaka i svih onih koji imaju ovlaštenje za prijedloge.

Image for news

Članovi Vlade su odbili 25 amandmana koje je naknadno podnijela Policija Distrikta, u iznosu od 360.000 konvertibilnih maraka, zbog nemogućnosti uravnoteženja budžeta u tom slučaju, a isti nisu niti pravovremeno dospjeli u proceduru Prijedloga budžeta.

Pored toga, četiri amandmana su odgođena za naredno zasjedanju, a odnose se na resor poljoprivrede.

Nakon vanredne sjednice Vlade gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao je konferenciju za novinare na kojoj je istakao da je Vlada donijela zajednički stav da nema povećanja prihoda te je bez smanjenja rashoda bilo nemoguće prihvatiti nove rashodovne stavke.

„Prihvatili smo one amandmane koji su ranije došli u proceduru predlaganja i vraćeni su na doradu samo iz tehničkih razloga“. To su naprimjer amandmani o grantovima za "Prohema turnir", "Vidovdansku trku" i "Bajramski turnir".

Gradonačelnik je također najavio završni dio sjednice Vlade, kada budžet bude u konačnici uravnotežen,uz unesene stvarne prihodovne i rashodovne stavke u Zakon o izvršenju budžeta.

Nastavak osme vanredne sjednice Vlade bit će održan tokom današnjeg dana ili sutra.