Održana 79. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

16.12.2010. Vlada Brčko distrikta BiH je na 79. redovnoj sjednici je razmatrala Nacrt odluke o usvajanju amandmana na budžet Brčko distrikta BiH za 2010. godinu. Usvojen je zaključak kojim se obavezuju svi budžetski korisnici da se privode kraju sve procedure oko sklapanja rebalansa budžeta da bi se taj dokument mogao naći na razmatranju Koordinacionog tijela koje zasijeda 21. decembra. Također, zaključeno je da se sve obaveze plaćanja iz tekućeg budžeta moraju izmiriti do 15. 1.2011. godine.

Image for news
Direkcija za finansije je pripremila Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2010. godinu koji se neće mijenjati tekstualno, samo će doći do izmjene pojedinih iznosa u ovom dokumentu. Zaključeno je da se ovaj zakon stavi u razmatranje i odobravanje nakon usvajanja rebalansa budžeta za ovu godinu.
Nacrt odluke o visini stope poreza na nekretnine u Brčko distriktu BiH za 2011. godinu, prema kome ova stopa iznosi 0,05 %, dobio je podršku članova Vlade. Od ove vrste poreza Direkcija za finansije je planirala naplatiti oko 1.800.000 KM.
Informacija o stanju privrede na području Brčko distrikta BiH je primljena k znanju uz zaključak da se obavezuje šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu da pripremi materijal sa novim statističkim podacima koji će obuhvatiti još jedan kvartal te da se on razmatra na posebnoj tematskoj sjednici Vlade distrikta na koju će biti pozvani i predstavnici Privredne komore, Sindikata i Direkcije za finansije da bi se prikupila sva relevantna mišljenja o ovoj temi. Nakon toga bi dopunjena informacija o stanju privrede u Brčko distriktu BiH bila upućena u Skupštinu na razmatranje. Postojeća informacija pokazuje pozitivan trend u privredi, čemu su doprinijele poduzete mjere Vlade kroz izdvajanje sredstava iz budžeta za podsticaj i subvencioniranje kamata poduzećima na području Brčko distrikta BiH, te zapošljavanje pripravnika. Na ovaj način se održao ranije postignuti nivo zaposlenosti u distriktu i poslovanja privrednih subjekata.