Održana 78. redovita sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

9.12.2010. - Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o policijskim službenicima, koji se odnosi na primjenu ovog akta od 1.1.2011. godine, a koja se odgađa do daljnjeg, upućen je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku. Stoga je predloženo da se sjednica Skupštine održi u ponedeljak, 13. prosinca, na kojoj bi bio razmatran ovaj prijedlog. Direkciji za financije je dana zadaća da do detalja obračuna proračunske implikacije u oba slučaja, ako se Zakon o policijskim službenicima bude primjenjivao od početka sljedeće godine, odnosno ako njegova primjena bude odgođena do daljnjeg. Sve ovo je neophodno da se okonča priprema proračuna Brčko distrikta BiH za 2011. godinu, zaključeno je na 78. redovitoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH.

Image for news
Vlada je usvojila Odluku o konačnoj rang-listi kandidata za dodjelu stipendija uz zaključak da se do sljedeće sjednice Vlade dopuni lista nedostajućim podacima o 108 studenata kojima je dodijeljena stipendija, te da se izvrši analiza kriterija za dodjelu stipendija da bi se oni korigovali u cilju veće objektivnosti za iduću godinu.

Primljena su k znanju revizijska izvješća Ureda za upravljanje javnom imovinom, te Odjela za obrazovanje i Odjela za komunalne poslove, koji su dobili negativne nalaze revizije, te usvojeni akcijski planovi za prevazilaženje nedostataka utvrđenih revizijskim izvješćima. Uz ovo, članovi Vlade su usvojili i zaključak da će se realizacija usvojenih akcijskih planova nadalje pratiti kroz izvješća koja će se razmatrati na sjednici Vlade.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić je predložio da se izdvoje određena sredstva iz proračunskih pričuva za pomoć poplavljenim područjima u BiH. Zaključeno je da se zatraži mišljenje od Pravobraniteljstva i Direkcije za financije te da se potom sa Koordinacijskim tijelom utvrdi suma novca koja bi bila osigurana za ove namjene i područja kojima će pomoć biti upućena.

Razmotren je i poslovni i financijski plan JP „Radio Brčko“ za iduću godinu i zaključeno da se u roku od 14 dana napravi sanacijski plan i određen tim koji će to obaviti, a potom da se taj prijedlog razmotri na kolegiju, a onda i na sjednici Vlade Brčko distrikta BiH nakon čega će se pristupiti izradi konkretnog plana za prevazilaženje postojećeg stanja u ovom javnom poduzeću i iznašle mogućnosti za stvaranje boljih uvjeta za njegov rad.