Održana 73. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

26.10.2010. - Vlada Brčko distrikta BiH je na 73. redovnoj sjednici, kao i na nekoliko ranijih, raspravljala o kreiranju budžeta za 2011. godinu. Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić je predložio da se 5 miliona KM dobijenih od putarina uvrste u kapitalni budžet za izgradnju obilaznice, jer se ova sredstva ne mogu koristiti u druge svrhe. On je istakao da od sredstva izdvojenih u kapitalnim budžetima za prethodne tri i tekuću godinu nije potrošeno oko 61 milion KM, što će biti većinski realizovano u narednoj godini. Planirano je da se obezbijede sredstva za oblast zdravstva samo za prvu polovinu godine, a od 1. jula 2011. godine da se formira javna zdrvstvena ustanova i odvoji od Vlade distrikta.

Image for news

U Odjeljenju za poljoprivredu bit će izdvojeno 1.300.000 KM za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Revizijom korisnika dječjeg dodatka i zapošljavanja planiraju se ostvariti uštede od 2 miliona KM. Uštede su planirane i u nabavci uredskog materijala, održavanju vozila, kao i telefonskim i PTT uslugama. Kao prioritetni zadaci u sljedećoj godini utvrđeni su vodosnabdijevanje cijelog područja grada i prigradskih naselja, projekt otpadnih voda i izgradnja obilaznice. Pošto su utvrđene politike izrade budžeta i precizirane pojedine stavke odlučeno je da se užurbano radi na izradi konačnog nacrta budžeta za 2011. godinu, da bi se pristupilo štampi knjige budžeta i javnim raspravama.

Izmjene Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Brčko distriktu BiH su dobile podršku članova Vlade distrikta. One su neophodne radi prelaska na primjenu Klasifikacije djelatnosti koju koriste zemlje članice Evropske unije. U tom smislu je na nivou Bosne i Hercegovine donesen i Zakon o izmjenama Zakona o klasifikaciji, koji propisuje obavezu usklađivanja entitetskih zakona i Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Brčko distriktu BiH. Nakon usvajanja ovog zakona gradonačelnik Brčko distrikta BiH će donijeti Odluku o klasifikaciji djelatnosti Brčko distrikta BiH koja će biti usklađena sa Klasifikacijom djelatnosti BiH 2010.

Usvojeni su i Amandmani na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Ovi amandmani se odnose na skraćivanje rokova dosjelosti na društvenoj imovini da bi se postigla svrha ovog instituta.

Nacrt pravilnika o postupku za ostvarivanje prava na olakšice privrednih subjekata dobio je također podršku na 73. redovnoj sjednici Vlade distrikta. Ovim pravilnikom se uređuje postupak za ostvarivanje prava na olakšice iz Zakona o podsticanju privrednog razvoja u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, način isplate olakšica, potrebna  dokumentacija i postupak kontrole u skladu sa odredbama Zakona o podsticanju privrednog razvoja. Poduzeća, poslovne jedinice i poduzetnici, za koje se utvrdi da ispunjavaju uslove, imaju prava na  olakšice koje se odnose na potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne takse za isticanje firme; nadoknadu plaćenih sudskih taksi vezanih za osnivanje privrednog subjekta i upis promjena u sudski registar za novoosnovana poduzeća, poslovne jedinice i poduzetnike; nadoknadu plaćenih namjenskih naknada i usluga priključenja za prava priključenja na  elektroenergetsku mrežu, koja obuhvata samo oslobađanje od plaćanja naknade za angažovanu snagu prilikom priključenja novih potrošača na elektroenergetsku mrežu i naknade za povećanje angažovane snage  kod postojećih potrošača; nadoknadu plaćenih namjenskih naknada, radova i usluga priključenja za prava priključenja na  vodovodnu i kanalizacionu mrežu; nadoknadu plaćenih taksi i nadoknada neophodnih za dobijanje lokacionih uslova, odobrenja za građenje i odobrenja za upotrebu objekta, koje su uplaćene na Jedinstveni račun Trezora, a odnose  se na: naknadu  za lokacione uslove, naknadu  za reviziju tehničke dokumentacije, naknadu  za odobrenje za građenje; naknadu za izdavanje odobrenja za upotrebu objekta  koja se odnosi na dio troškova tehničkog pregleda objekta, nadoknadu troškova u visini razlike u cijeni električne energije i vode koju plaća  poduzeće, poslovne jedinice ili poduzetnik  i cijene koju plaćaju domaćinstva; naknadu uplaćenog doprinosa za zapošljavanje u cjelokupnom iznosu za novozaposlene radnike, koji imaju prebivalište u Brčko distriktu BiH i obaveze po osnovu plate ispunjavaju u Distriktu; stimulisanje poslodavca u iznosu od 50 % od ukupnih davanja koja se izdvajaju za zdravstveno osiguranje novozaposlenih radnika, koji imaju prebivalište u Distriktu i obaveze po osnovu plate ispunjavaju u Distriktu, od momenta od kojeg poduzeće, poslovna jedinica  ili poduzetnik stekne pravo na  ovu vrstu olakšica; naknada plate za vrijeme porodiljskog odsustva koja pada na teret poslodavca  pokrit će Distrikt u iznosu od 100 %; nadoknadu novčanog iznosa u visini novih investicija uloženih u nabavku osnovnih sredstava koja se unose u popis osnovnih sredstava, a do visine utvrđenog i uplaćenog poreza na dobit ili dohodak za godinu u kojoj je izvršena kupovina osnovnih sredstava, s tim da se razlika između iznosa  poreza na dobit ili dohodak i izvršene nabavke ne može se prenositi u narednu godinu.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Odluku o isplati jednokratne novčane pomoći nosiocima domaćinstva čiji su članovi korisnici javne kuhinje u Brčko distriktu. Za ovu namjenu obezbijeđeno je 40.768,00 KM iz budžeta Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2010. godinu kao zamjena za topli obrok.

U skladu sa Spiskom nosilaca domaćinstava Pododjeljenja za socijalnu zaštitu, a na osnovu sačinjene specifikacije računa otvorenih kod banaka, jednokratna novčana pomoć bit će isplaćena u korist 140 nosilaca domaćinstava.

Isplata sredstava prema ovoj odluci bit će za mjesec april, maj i jun  2010. godine u visini od 291,20 KM za tri mjeseca.

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge će u decembru predložiti isplatu novčanih sredstava kao zamjenu za topli obrok nosiocima domaćinstava čiji su članovi korisnici javne kuhinje, za preostalih šest mjeseci, od mjeseca jula do mjeseca decembra 2010. godine.