Održana 72. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

Image for news

19.10.2010. - Vlada Brčko distrikta BiH kontinuirano raspravlja na nekoliko sjednica o donošenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2011. godinu i zaključak je da će i nastaviti sve do usvajanja ovog strateški važnog dokumenta. Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić je rekao da je ovu finansijsku ustanovu posjetila delegacija Evropske unije i razmatrala strategiju donošenja budžeta. Oni su prigovorili na velika izdvajanja u oblasti zdravstva, odnosno za socijalna davanja i konstatovali da se tako stvaraju pretpostavke za sivu ekonomiju. Lučić je apelovao da se budžet donese na vrijeme, da se ne bi moralo pristupiti usvajanju odluke o privremenom finansiranju. Gradonačelnik Dragan Pajić je pozvao šefove odjeljenja, pogotovo one koji imaju kapitelne budžete, da što prije završe svoje prijedloge uzimajući u obzir dogovorene politike za izradu ovog dokumenta i da pripreme izmjene zakonskih rješenja u oblastima u kojima je to neophodno da bi budžet za 2011. godinu bio kompatibilan sa važećim zakonskim propisima Brčko distrikta BiH.

U skladu sa predviđenom dinamikom primjene Zakona o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH Odjeljenje za obrazovanje je pripremilo Nacrt standarda i normativa za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području Brčko distrikta BiH. Ovaj dokument, koji je usklađen sa minimalnim standardima i normativima Agencije za visoko obrazovanje BiH i koji ima oštrije kriterije u pojedinim segmentima, dobio je podršku članova Vlade distrikta. Ovim aktom se stvaraju obaveze visokoškolskih ustanova u distriktu u vezi sa reformisanjem cjelokupne strukture sistema visokog obrazovanja koji će na sveobuhvatan način doprinijeti da se naše visokoškolske ustanove što prije uključe u evropski prostor visokog obrazovanja, a sve u skladu sa Bolonjskom deklaracijom kojom je definisana prekretnica u razvoju evropskog visokog obrazovanja.

Između ostalog, cilj ovog akta je da zajedno sa savremenim nastavnim planovima i programima doprinese stvaranju uslova da visoko obrazovanje u Distriktu postigne što veću kompatibilnost i jasnu uporedivost u sistemu visokog obrazovanja u Evropi, sa otvaranjem mogućnosti, odnosno davanja značajnog doprinosa ka povećanju međunarodne konkurentnosti evropskog i bosanskohercegovačkog sistema visokog obrazovanja.

Standardima i normativima utvrđuju se minimalni prostorni, kadrovski i drugi materijalno-tehnički uslovi neophodni za obavljanje nastavnog, naučnoistraživačkog i umjetničkog rada koji se ostvaruje na visokoškolskim ustanovama. Standardima i normativima se definišu optimalne nastavne linije u pogledu broja studenata na predavanjima i broja studenata u grupi za izvođenje vježbi i rada u seminarima na nastavnim predmetima. U ovom pogledu se utvrđuje optimalan broj redovnih studenata na predavanjima po grupacijama nauka - fakulteta, akademija i visokih škola.

Usvojena je i Odluka o odobravanju Programa utroška sredstava za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i njihovih porodica u Brčko distriktu BiH. Za ovu namjenu izdvojeno je iz ovogodišnjeg budžeta 600.000 KM, a sredstva će biti podijeljena proporcionalno na šest udruženja. Nadležne komisije su odabrale korisnike ove pomoći na osnovu utvrđenih kriterija: da ima priznat status proistekao iz Zakona o dopunskim pravima porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Brčko distrikta, da ne posjeduje uslovnu imovinu na području BiH, da stambena jedinica koja je predmet obnove nije uslovna za stanovanje, da nije već primao ovu vrstu pomoći, da je vlasnik zemljišta ili stambene jedinice na području Brčko distrikta BiH, da posjeduje odobrenje za građenje, te da nije prodao svoju stambenu jedinicu u BiH. Pored ovih općih utvrđeni su i posebni kriteriji koji se odnose na socijalni status porodica borca, odnosno ratnog vojnog invalida. Tako je odobrena izgradnja 13 novih objekata i sanacija preko 50 neuslovnih za normalan život. Sve ove kriterije potencijalni korisnici trebali su da dokumentuju određenim potvrdama. Prvo je sačinjena preliminarna lista potencijalnih korisnika ove pomoći, na koju je primljeno 8 žalbi. Drugostepena komisija je razmotrila osnovanost pristiglih žalbi i sačinila konačnu listu korisnika, koju je dostavila Odjeljenju za izbjegla i raseljena lica na realizaciju.

Osnov za utvrđivanje visine novčanih sredstava za svaku stambenu jedinicu koja će biti obnovljena određen je predmjerom i predračunom radova, te trenutnim prosječnim cijenama građevinskog materijala.