Održana 71. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

12.10.2010. - Članovi Vlade Brčko distrikta BiH su na 71. redovnoj sjednici razmatrali Prijedlog budžeta za 2011. godinu i donijeli zaključak da šefovi odjeljenja rade na koordinaciji predviđenih politika za donošenje budžeta na osnovu preporuka koje su donesene na posljednjem sastanku Koordinacionog tijela. U tom smislu kapitalni budžet treba kreirati prema primarnim potrebama mjesnih zajednica i prema globalnim potrebama za kapitalnim investicijama u svrhu ravnomjernog razvoja Brčko distrikta BiH. Rečeno je da se mora detaljnije sagledati stanje u kapitalnom budžetu za 2007. godinu da bi se što prije realizovala ta preostala sredstva.

Image for news

Prijedlog odluke o broju taksi vozila u Brčko distriktu BiH je dobio podršku, prema kojoj će se broj taksista povećati za sto za još 7, koliko je zahtjeva za obavljanje ove djelatnosti pristiglo Odjeljenju za javne poslove. Na 11 lokacija u distriktu ima 66 obilježenih mjesta za taksi djelatnost, a prema zakonskim rješenjima, shodno utvrđenim normativima, za Brčko distrikt optimalan broj registrovananih taksi vozila bio bi 110.

Akcioni planovi za implementaciju strateških dokumenata za Bosnu i Hercegovinu – Strategija razvoja BiH i Strategija socijalnog uključivanja BiH dobili su podršku članova Vlade Brčko distrikta BiH. Donesen je i zaključak o uspostavljanju radne grupe za definisanje sistema praćenja implementacije strateških dokumenata i izvještavanja, u čijem sastavu su Belmir Agić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH; Mara Kisić, šef Sektora za koordinaciju politika i opće poslove; Ilija Stojanović, šef Odsjeka za evropske integracije, Mujo Hadžić, stručni savjetnik za koordinaciju pomoći Evropske unije; Sanja Alatović i Slavica Živanović, pomoćnici koordinatora Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH; Osman Osmanović, direktor Trezora Brčko distrikta BiH i Senija Fačić, rukovodilac Ekspoziture u Brčkom Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Konstatovano je da je otpočela i izrada Akcionog plana za implementaciju Strategije razvoja Brčko distrikta BiH koji je harmonizovan sa okvirnim strateškim dokumentima u BiH. Pomenuta radna grupa će pratiti izradu i implementaciju ovog dokumenta.

Prihvaćen je i Nacrt odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u delegaciju BiH za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o uspostavljanju plovnog puta rijeke Save. Prema ovoj odluci imenovan je Rifet Mujanović, šef Odjeljenja za javne poslove.

Vlada distrikta je donijela i zaključak o uspostavljanju saradnje sa Islamskom Republikom Iran u oblasti poljoprivrede.