Održana 69. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

23.9.2010. - Vlada Brčko distrikta BiH je na 69. redovnoj sjednici razmatrala Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2011. godinu i donijela zaključak da Direkcija za finansije sutra dostavi knjigu budžeta svim budžetskim korisnicima, te da se dogovori sastanak Koordinacionog tijela 27. septembra na kome bi parlamentarne stranke dale svoj sud o predloženom dokumentu, a potom da 28. septembra Vlada usvoji konačan prijedlog budžeta i tako se uklopi u zakonom predviđeni rok.

Image for news
Nacrt zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini je razmatran na sjednici Vlade i donesen je zaključak da se u osnovi prihvata predloženi tekst zakona uz dvije primjedbe Direkcije za finansije koje se odnose na način finansiranja troškova Savjeta za raspodjelu državne pomoći i donošenje odluka ovog tijela koje broji 7 članova i čije odluke bi trebalo da se donose konsenzusom.

Informacija o zaustavljanju daljeg rada međunarodnog prometa roba u „Luci Brčko“ je primljena k znanju uz zaključak da se na današnjem sastanku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH zakazano u Brčkom, traži od Carinske ispostave Brčko da uspostavi pored referata za drumski saobraćaj i dva nedostajuća referata za vodni i željeznički saobraćaj, da bi se omogućio nesmetan rad „Luke Brčko“, koja je Odlukom Vijeća ministara od 14. septembra 2006. godine proglašena otvorenom za međunarodni saobraćaj. Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije BiH je potpisalo Sporazum o međunarodnoj plovidbi i stoga su sve nadležne institucije dužne osigurati nesmetanu plovidbu i rad brčanske luke.

Predsjednik Lokalne izborne komisije Milenko Zečević je upoznao članove Vlade distrikta o pripremama za predstojeće opće izbore u BiH i rekao da je većina aktivnosti već obavljena i da se radi na tome da se i preostale tehničke pripreme obave pravovremeno. Stoga je LIK predložio Uputstvo o pripremi i provođenju izbora raspisanih za 3.10.2010. godine, a Vlada Brčko distrikta je usvojila ovaj dokument. Uputstvo precizira zaduženja pojedinih odjeljenja Vlade i institucija Brčko distrikta za potrebe efikasnog obavljanja glasanja građana Brčko distrikta na predstrojećim izborima.

Vlada Brčko distrikta je razmatrala i Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Brčko distrikta sa Akcionim planom za otklanjanje nedostataka po revizorskom izvještaju. Uz konstataciju da je izvještaj u suštini pozitivan prihvaćen je Akcioni plan za otkanjanje nedostataka nađenih revizijom i naloženo svim budžetskim korisnicima da dostave Direkciji za finansije svoje planove za prevazilaženje nedostataka po pojedinim odjeljenjima i institucijama da bi Direkcija na osnovu tih planova sačinila konačan Akcioni plan.

Izvještaj o radu Odbora za poslovne inicijative Brčko distrikta je prihvaćen na 69. redovnoj sjednici Vlade distrikta. U ovom dokumentu se navodi svrha i predmet pristiglih poslovnih inicijativa i zaključak Odbora koje od njih treba podržati, te predlaže dalje preduzimanje aktivnosti Vlade na njihovoj realizaciji.zaciji.

Razmatrana je i Informacija o izradi strateških dokumenata za Bosnu i Hercegovinu – Strategija razvoja BiH i Strategija socijalnog uključivanja BiH. Vlada je usvojila zaključke prema kojima Vlada Brčko distrikta BiH podržava prijedlog vremenskog roka na koji se odnosi implementacija strategije (2010-2014), te podržava da se pošalju u proceduru usvajanja Strategija razvoja BiH 2010-2014. godine i Strategija socijalnog uključivanja BiH 2010-2014. godine, zajedno sa Akcionim planom za BiH i Akcionim planom za Brčko distrikt BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH podržava prijedlog da se nakon usvajanja strategija izradi kompletna analitička podloga za Finansijski okvir za implementaciju strategija prema metodologiji izrade strategija. Tako urađena analitička podloga će uključivati kvantifikaciju potrebnih investicija po pojedinim ciljevima i potciljevima, te izvorima finansiranja, radi praćenja provođenja strategija, a vodeći računa o postojećim makroekonomskim projekcijama. Vlada Brčko distrikta BiH podržava prijedlog da se izradi Okvir za implementaciju strategija, monitoring plan i način izvještavanja prema metodologiji izrade strategija od strane Direkcije za ekonomsko planiranje BiH koja će koordinirati njegovu pripremu radi praćenja implementacije strategija, a u roku od tri mjeseca od usvajanja strategija.

Članovi Vlade Brčko distrikta su usvojili Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2010. godinu po javnom pozivu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove. Uz Odluku Vlada je donijela zaključak da se iduće godine ne vrši podjela sredstava u ove svrhe bez prethodno sačinjene strategije o projektima koji će unaprijediti pojedine oblasti života i rada u Brčko distriktu i koje treba podržati.