Održana 60. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

13. 7. 2012. Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj vanrednoj sjednici jednoglasno je donijela Odluku i usvojila Dokument okvirnog budžeta Brčko distrikta BiH za period 2013. - 2015. godina. Zaključeno je da je ovaj važan finansijski dokument samo okvir o budućim prihodima, rashodima i potrebama, a koji su u skladu sa već usvojenom Strategijom razvoja Brčko distrikta BiH.

Image for news

Prihodovnu i rashodovnu stranu uradila je Direkcija za finansije. Projekcija prihoda za 2013. godinu je preko 181,4 miliona KM, za 2014. godinu preko 182,4 miliona KM, a za 2015. godinu preko 183,6 miliona KM. U raspravi je rečeno da se izradi Okvirnog budžeta za naznačeni period pristupilo na osnovu postojećih politika prihoda i projektovanih makroekonomskih pokazatelja, zatim na osnovu primjene novih ekonomskih politika, procjene odjeljenja o naplativosti prihoda koji se ostvaruju na osnovu njihove aktivnosti i analize naplate prihoda po vrstama u prethodnom i tekućem periodu. Konstatovano je da  je projekciju prihoda na državnom nivou za naredni trogodišnji period, prihodi od indirektnih poreza koji pripadaju Brčko distriktu BiH, izradilo Odjeljenje za makroekonomsku analizu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Prezentovani su i podaci o iskazanim zahtjevima, po godinama, iz svih odjeljenja Vlade  i institucija Brčko distrikta BiH koji su, na godišnjem nivou, znatno veći - između 90 i 100 miliona KM, a u odnosu na procijenjene prihode, ili, kako to finansijski stručnjaci kažu, u odnosu na indikativne gornje granice rashoda. Vlada je izrazila spremnost da iznađe mogućnosti za finansijsku pomoć u realizaciji reforme u brčanskom zdravstvu koja treba i formalno i suštinski da počne od 1. januara naredne godine, ali je i ukazala na neophodnost kvalitetne pripreme za taj posao koji je bitno obaviti do kraja ove godine. Također je rečeno da usvajanje DOB-a omogućava da se već od narednog ponedjeljka počne za izradom rebalansa budžeta za ovu, kao i projektovanje budžeta za narednu godinu.

2012-07-13-Vanredna_Sjednica_Vlade

O suštini usvojenog dokumenta kao i važnim pojedinostima, nakon vanredne sjednice Vlade, na konferenciji za novinare govorili su gradonačelnik Miroslav Gavrić, direktor Direkcije za finansije Mato Lučić i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Admir Čandić.

Oni su javnosti uputili jasnu poruku koja sadrži činjenicu da će prihodi u narednim godinama biti manji nego do sada i da tako valja uskladiti i rashode.

Posebno je naglašena opreznost oko reforme zdravstva koje praktično izlazi na tržište, ali i spremnost da se za početak nađe mogućnost neophodne finansijske pomoći iz proračuna, što se odnosi i na Pododjeljenje za puteve i parkove.