Održana 58. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


7.7.2010. godine. Vlada Brčko distrikta BiH je na 58. redovnoj sjednici donijela Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o obrazovanju katastarskih općina na području Brčko distrikta. Ova odluka se odnosi na formiranje novih i izmjene granica između pojedinih katastarskih općina, kojih ima 58, po premjerima koje je izvršilo Pododjeljenje za katastarske knjige, a radi objedinjavanja pojedinih parcela.

Image for news

 

Podršku članova Vlade dobila je i Odluka o angažiranju eksternog nadzornog organa građenja za projekte koji se finansiraju iz Kapitalnog budžeta Brčko distrikta BiH. Ovom odlukom se daje ovlaštenje šefu Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH da može angažirati eksterni nadzorni organ građenja nad projektima koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta Brčko distrikta BiH i pozicionirani su u Odjeljenju za komunalne poslove u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.   Plaćanje eksternog nadzora građenja će se finansirati iz sredstava koja su namijenjena za projekat iz Kapitalnog budžeta nad kojim se vrši nadzor i ne može biti veći od 5 % projektovane vrijednosti projekta, u ovisnosti od vrijednosti samog projekta, što znači ako je projekat vredniji ovaj procenat je manji. Razlozi za donošenje ove odluke je nedostatak kadrova u Odjeljenju za komunalne poslove te donošenjem ove odluke došlo bi do brže realizacije kapitalnih projekata koji se finansiraju iz Kapitalnog budžeta Brčko distrikta BiH.

Usvojen je i Akcioni plan po revizorskom izvještaju finansijskog poslovanja Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu. Prema ovom akcionom planu utvrđene su mjere koje će u svim segmentima poslovanja Odjeljenja utvrditi vrste i stepen rizika, donijeti jasna i konkretna pravila i procedure, utvrditi kontrolne i nadzorne postupke i dokumentovati njihovo provođenje, te donijeti procedure
kontrole utroška električne energije i utroška lož-ulja u dijelu definisanja
vrsta i rokova pojedinih konkretnih kontrolnih postupaka i načina njihovog dokumentovanja. Zaključeno je da Kancelarija za upravljanje javnom imovinom izradi pravilnik koji će precizirati mehanizme kontrole potrošnje lož-ulja.

Vlada Brčko distrikta je jednoglasno podržala da na obilježavanje godišnjice stradanja i ukopa žrtava u Srebnici 11. jula ode tročlana delegacija Vlade Brčko distrikta BiH i da se taj dan u Brčko distriktu proglasi danom žalosti.

Također, podržan je i prijedlog dr. Admira Čandića da se u Srebrenicu 11. jula pošalju tri medicinska tima, koji će činiti po jedan doktor medicine, medicinska sestra i sanitetsko vozilo. Ovaj angažman medicinskog osoblja bit će na dobrovoljnoj bazi.

Šefica Odjeljenja za prostorno planiranje Svjetlana Čivčić je informirala Vladu o prijedlogu ovog odjeljenja da se cijena za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata smanji za 50 %, jer su preostali podnosioci ovih zahtjeva slabog imovnog stanja. Cijena legalizacije po metru kvadratnom iznosi 10 KM, a ostalo je još 428 objekata u proceduri. Zaključeno je da se ova informacija uputi na Koordinaciono tijelo i da se pozove Pravobranilaštvo, koje je dalo negativno mišljenje, da preispita svoje mišljenje, te da se ovo razmatra na sljedećoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH i pokuša usaglasiti.