Održana 56. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


22.6.2010. godine - Na 56. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH, jednoglasno je usvojen dokument okvirnog Budžeta Brčko distrikta BiH za period 2011 - 2013. godina sa zaključcima koji se tiču prijedloga šefova odjeljenja u vidu određenih izmjena. Zajedničkom saradnjom Vlade Brčko distrikta BiH i Direkcije za finansije sklopljen je pomenuti dokument čiji je proces pripreme započeo početkom februara tekuće godine. Procjenjeno je da će sveukupni prihodi (direktni porezi, indirektni porezi i tekući grantovi) i finansiranje za 2011. godinu iznositi 186.067.520,00 KM, za 2012. godinu 194.340.370,00 a za 2013. godinu 202.698.970,00 KM.

Image for news

Indikativne gornje granice rashoda utvrđene su na osnovu zaključaka kolegija i sjednica Vlade Brčko distrikta BiH a one uključuju bruto plate i doprinose, naknade troškova zaposlenih i skupštinskih poslanika, materijalne troškove, grantove, otplate duga, sudske presude, sudska i vansudska poravnanja kao i kapitalni budžet.

Na današnjoj sjednici takođe je usvojena Odluka o raspisivanju javnog oglasa za izbor stručne institucije kojoj će biti povjeren dio poslova iz nadležnosti Odjeljenja za javne poslove u vezi sa radom stanica za tehnički pregled vozila u Brčkom. S obzirom da je prethodnoj stručnoj instituciji istekao rok, izabraće se nova i to prema sledećim kriterijumima predviđenim pomenutom odlukom: stručna osposobljenost ponuđača - 80 %, maksimalno 80 bodova; tehnička opremljenost i informacioni sistem ponuđača 10 %, maksimalno 10 bodova i rok za implementaciju projekta uvezivanja stanica tehničkog pregleda u jedinstven informacioni sistem 10 %, maksimalno 10 bodova.

Prema informaciji Odjeljenja za javni registar, kada je riječ o izjašnjavanju građana o biračkoj opciji za predstojeće izbore, stanje na terenu pokazuje da se za 20 dana, koliko je kampanja u toku, ukupno 334 građana izjasnilo po ovom pitanju. U cilju što boljeg provođenja kampanje Vlada Brčko distrikta je usvojila zaključak prema kojem se ovo resorno odjeljenje ovlašćuje za kupovinu određenog broja foto-kopir aparata sa ciljem da građanai što lakše ispoštuju proceduru izjašnjavanja o biračkoj opciji.