Održana 54. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


8.6.2010. godine. Vlada Brčko distrikta BiH je 54. redovnoj sjednici odobrila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Policije Brčko distrikta BiH. Unutrašnja organizacija, način rukovođenja i rada Policije utvrđuje se tako da se obezbijedi zakonitost, pravilnost, stručnost i efikasnost u vršenju poslova, racionalna organizacija i uspješno rukovođenje Policijom, grupisanje poslova prema njihovoj međusobnoj povezanosti i srodnosti, ostvarivanje saradnje između organizacionih jedinica Policije i ostvarivanje saradnje sa drugim organima uprave Brčko distrikta BiH, policijskim agencijama u BiH i međunarodnim organizacijama.

Image for news

Prema ovom pravilniku vršenje poslova iz nadležnosti Policije ostvaruje se u okviru osnovnih organizacionih jedinica: Kabinet šefa Policije; Jedinica opće policije; Jedinica saobraćajne policije; Jedinica kriminalističke policije; Jedinica za istraživanje ratnih zločina; Jedinica za podršku; Operativno komunikacijski centar; Jedinica za profesionalne standarde i Jedinica za administrativnu podršku i logistiku.

Usvojena je i Odluka o drugoj emisiji obveznica Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje, kojom se uređuje način emitovanja obveznica Brčko distrikta Bosne i Hercegovine po osnovu računa stare devizne štednje verifikovanih u toku 2009. godine, a s ciljem izmirenja obaveza Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Iznos druge emisije obveznica je 7.566.104 KM koji čini neisplaćeni iznos verifikovanih obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u skladu sa Pravilnikom o postupku verifikacije potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine nakon gotovinskih isplata.

Vlada Brčko distrikta je usvojila Program utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2010. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama.

Sastavni dio ove odluke čini Program utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2010. godinu.

Razmatrana je i realizacija Kapitalnog budžeta Brčko distrikta za 2009. i 2010. godinu. Ukupan kapitalni budžet za 2010. godinu iznosi oko 24 miliona KM, od čega se na nacionalne projekte odnosi  blizu 5 miliona KM, i to po strukturi:

Bošnjaci 43,63 %, Srbi 36,22 %, Hrvati 17,86 % i nacionalna manjina - Romi 2,29 %.

Ukupan kapitalni budžet za 2009. godinu iznosio je oko 35 miliona KM, od čega se na nacionalne projekte odnosilo  oko 11 miliona, i to po strukturi:

Bošnjaci 39,33 %, Srbi 38,15  %, Hrvati  21,85 % i nacionalna manjina - Romi  0,67 %.

Zaključeno je da se formira radna grupa, sačinjena od šefova odjeljenja Vlade koja imaju kapitalne budžete, te da ona sačini informaciju stanju kapitalnog budžeta za tekuću godinu.

Vlada Brčko distrikta je informisana o utvrđivanju kriterijuma i njihovoj realizaciji za zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla 1992. godine i odobrila Odluku o daljim aktivnostima vezanim za ovu problematiku. Za ovu svrhu izdvojeno je 2 miliona KM, a nakon prijavljivanja radnika iz ove kategorije moći će se utvrditi konačan broj radnika koji će dobiti novčana sredstva po ovom osnovu, odnosno iznos sredstava po radniku.

Članovi Vlade većinom glasova donijeli su Odluku o nabavci namještaja po pregovaračkom postupku za opremanje zgrade Vijećnice.

Također, odobrena je i lista projekata koji će biti realizovani  na osnovu Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Tu spadaju izgradnja objekta i opremanje centra za dijalizu i kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda.