Održana 53. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


2.6.2010. godine. Vlada Brčko distrikta BiH je na 53. redovnoj sjednici usvojila Program razvoja visokog obrazovanja u Brčko distriktu za period 2010-2019. godina. Ovim programom predviđeno je da Distrikt, kao specifična lokalna zajednica u BiH, u oblasti visokog obrazovanja bude integrisana u evropski prostor visokog obrazovanja i evropski istraživački prostor, gdje će znanje i naučno-istraživački rad biti u funkciji unaprjeđenja društvenog i ekonomskog razvoja. Predviđeno je, takođe, unaprjeđenje paradigme brčanskog identiteta u kome će se profilirati distrikt kao grad znanja, ugodnog življenja i grad u kome vrijedi studirati.

Image for news

Distrikt će izgraditi prepoznatljiv sistem visokoškolskog obrazovanja s jasnim naučno-istraživačkim profilom i kvalitetnim i efikasnim obrazovanjem, koje će biti u funkciji razvoja privrede i društvene zajednice sa visokim nivoom organizovanosti i društvene odgovornosti i koje će sistemski i organizovano podsticati mobilnost, razvoj istraživačkih karijera i afirmaciju poduzetničke energije studenata, asistenata i nastavnika. Savremeni međunarodni standardi u oblasti visokog obrazovanja i nauke zahtijevaju da se uspostavi potpuni pravni okvir koji reguliše oblast visokog obrazovanja i nauke ne remeteći autonomiju i nepovredivost prostora visokoškolskih ustanova. Distrikt je svjesno nepostojanja jedinstvenog bosanskohercegovačkog visokoškolskog prostora, ali će svoje propise donositi u skladu sa propisima BiH i preporukama EU. Program razvoja visokog obrazovanja predviđa konkretne mjere:

- postizanje društvenog i poličkog konsenzusa u distriktu o značaju visokog obrazovanja i nauke za razvoj društvene zajednice i ekonomije;

- stalno poboljšanje zakona i drugih dokumenta iz oblasti visokog obrazovanja i nauke u skladu sa odgovarajućim dokumentima Bosne i Hercegovine i EU;

- da bi se postigla kompetitivnost u okviru evropskog visokoobrazovnog prostora Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Vlada  Brčko distrikta Bosne i Hercegovine  i Odjeljenje za obrazovanje će razvijati politike i pozitivnu praksu u oblasti visokog obrazovanja koje afirmišu konkurenciju (u oblasti vlasništva, studijskih programa, nastavnog kadra i studenata) i kvalitet i sprečavaju negativne pojave kao što su: korupcija, palgijatorstvo, nepotizam, zloupotreba, sukob interesa, nepoštovanje etičkog kodeksa i sl.;

- Skupština Distrikta i Vlada Distrikta će preduzeti sve mjere da se u okviru Odjeljenja za obrazovanje organizuje Pododjeljenje za visoko obrazovanje i nauku;

- Vlada Distrikta i Odjeljenje za obrazovanje će obezbijediti razvoj sistema za osiguranje kvaliteta visokoškolskih ustanova;

- utvrditi politike kojima će se obezbijediti pristup visokom obrazovanju svršenih srednjoškolaca u procentu koji se približava procentima u zemljama EU;

- utvrditi finansijsku politiku distrikta za unaprjeđenje visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada;

- kroz zakone (visoko obrazovanje, nauka, mladi, rad, tržište rada, fondacije, sport i sl.) razvijati politike kojima se osnažuje mjesto i uloga studenata, studentski standard i studentski život.

Usvajanjem Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Strategije razvoja Brčko distrikta stekli su se uslovi za usvajanje i strateškog dokumeta Programa razvoja visokog obrazovanja u Brčko distriktu za period 2010-2019. godina.

U međuvremenu porasla je spoznaja, konstatovano je u Programu razvoja visokog obrazovanja, da je za razvoj cjelokupne društvene zajednice neophodno Distirkt uključiti puno snažnije u evropski akademski prostor. Zbog dinamičnih promjena koje se dešavaju u okruženju, naročito očekivani ulazak BiH u Evropsku uniju u narednoj dekadi i formalno uključivanje BiH u evropski visokoškolski i istraživački prostor, nametnula se potreba izrade Programa razvoja koji će obezbijediti stabilan razvoj visokog obrazovanja i nauke na prostoru Distrikta.

Vlada Brčko distrikta donijela je Odluku o kriterijima i načinu dodjeljivanja stipendija redovnim studentima Brčko distrikta. Prema ovoj odluci stipendije se dodjeljuju redovnim studentima visokoškolskih ustanova i fakulteta koji imaju prebivalište u  distriktu, koji su upisali drugu i starije godine studija, kao i studentima 1. godine studija koji su u  školskoj (akademskoj) godini 2009/2010. upisali 1. godinu studija, a bili su proglašeni učenicima generacije prethodne školske godine. Za ovu namjenu iz Budžeta Brčko distrikta izdvojeno je oko 700. 000 KM, a bit će obuhvaćeno 320 studenata. Stipendije se neće dodjeljivati brucošima koji su školske (akademske) 2009/2010. godine upisali studij, osim onim koji su proglašeni učenikom generacije u nekoj od srednjih škola Brčko distrikta i na njih se ne primjenjuju pomenuti uslovi, način, postupci i kriteriji za dodjeljivanje stipendija nego će je dobiti bez konkurencije, ukoliko se prijave. Stipendije se dodjeljuju svakog mjeseca u deset jednakih rata  tokom školske  (akademske) godine, osim u julu i augustu.

Usvojena je i Odluka o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za tekuću godinu. Prema ovoj odluci redovnim studentima deficitarnih struka dodijelit će se 30 stipendija u visini mjesečnog iznosa od 200,00 KM. Redovnim studentima druge i starijih godina studija koji ispunjavaju kriterije za njeno dodjeljivanje odobrit će se 86 stipendija u visini mjesečnog iznosa od 200,00 KM. Za studente prve godine važe isti kriteriji kao i u prethodnoj odluci.

Vlada Brčko distrikta dala je saglasnost i na prijedlog Revidiranog akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma u Bosni i Hercegovini.

Također, usvojeni su i prioriteti Odjeljenja za obrazovanje, a koji se odnose na završetak procedura nabavke udžbenika za osnovne škole, prijem novog nastavnog osoblja i ocjenjivanje postojećeg, održavanje školskih objekata, nabavka namještaja za nove škole u Grbavici i Vučilovcu, pripremnu nastavu i upis učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola i okončanje nastavne godine, te donijeti sve podzakonske akte u oblasti visokog obrazovanja.

Članovi Vlade su usvojili Prijedlog odluke o utvrđivanju uslova prilikom prijave prebivališta na području Brčko distrikta.
Da bi se smanjio broj fiktivno prijavljenih građana u Brčko distriktu, a porast ove pojave primijećen je analizom prijavljenih u prva četiri mjeseca ove godine, kada je prijavljeno 117 lica iz svih krajeva BiH, koji su mlađi od 1979. godišta, izrađena je odluka o novim uslovima prijave prebivališta u Brčko distriktu. Prema ovoj odluci za prijavu prebivališta od sada bit će potrebno priložiti dokaz o posjedovanju nekretnina izdat od strane Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH  ili ugovor o zakupu stambenih jedinica registrovan kod Poreske uprave Brčko distrikta BiH, odnosno dokaz o posjedovanju nekretnina izdat od strane Odjeljenja za javni ragistar Vlade Brčko distrikta BiH, Pododjeljenja za katastarske knjige.

Dva nova zakonska rješenja dobila su jednoglasnu podršku članova Vlade. Prema novom Zakonu o porezu na dobit sada se oporezuje dobit na osnovu bilansa uspjeha, a ranije je to činjeno na osnovu Zakona o porezu na dohodak. Podržan je i Zakon o sportu koji predviđa da se izradi Strategija o razvoju sporta po pojedinim granama sporta. Ovaj zakon je usklađen sa svim međunarodnim konvencijama o sportu.

Podržani su i amandmani na zakone o elektronskom potpisu i elektronskoj ispravi, a koji se odnose na njihovu primjenu. Naime, ovi zakoni stupaju na snagu osam dana nakon donošenja, a primjenjivat će se od 1.1.2011. godine.