Održana 52.redovna sjednica vlade Brčko distrikta BiH


25.5.2010. godine. Vlada Brčko distrikta BiH je na 52. redovnoj sjednici prihvatila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Brčko distrikta BiH. Odjeljenje za javne poslove je u saradnji sa Inspektoratom na osnovu promjena u praksi koje su uzrokovali novi propisi vezani za vozila kupljena na lizing, kao i izmjene kod obavljanja tehničkih pregleda vozila kod registracije prilagodilo tekst ovog zakona. Nacrt zakona o izmjenama Zakona o zapošljavanju stranaca je odobren, a izmjena je tehničkog karaktera i odnosi se na usklađivanje ovog sa entitetskim zakonskim rješenjima iz ove oblasti.

Image for news

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Policiji Brčko distrikta je proistekao iz opservacija članova Vlade i poslanika Skupštine Brčko distrikta prilikom podnošenja izvještaja o radu Policije, kao i Strategije borbe protiv terorizma, kriminala i korupcije. S obzirom da su pojedini članovi Vlade imali primjedbi na ovaj dokument, odlučeno je da se na narednom kolegiju Vlade izvrši prezentacija nove organizacije i sistematizacije radnih mjesta u Policiji pa da se nakon usaglašavanja ponovo stavi na dnevni red sljedeće sjednice Vlade.

Zahtjevi pojedinih udruženja građana i sportskih kolektiva za dodjelu prostorija za rad razmatrana su zajedno i donesena je odluka da se prostori dodijele mjesnim zajednicama, sportskim kolektivima i boračkim organizacijama, a da se ostalim udruženjima građana razmotri mogućnost dodjele zajedničkih prostora za više srodnih udruženja zbog nedostatka prostora i racionalnog trošenja budžetskih sredstava.

Vlada je usvojila Prijedlog pedagoških standarda i normativa za osnovno i srednje obrazovanje u Brčko distriktu. Ovaj dokument je izrađen u cilju uspješnog realizovanja zadataka u obrazovanju, jačanja vaspitne osnove u školama, razvojnih programa i dr. važnih faktora za ukupan sistem obrazovanja. Ovi pedagoški standardi će se primjenjivati kad se za to stvore uslovi u određenom periodu, a da bi se uključile sve razvojne komponente. Na osnovu prikupljenih podataka iz obrazovnog procesa doći će s vremenom do izmjene plana obrazovanja, mreže škola, opremanja školskih objekata, a sve to iziskuje velika budžetska izdvajanja koja su predviđena u iznosu od 12 miliona KM.

Usvojen je izvještaj o trošenju sredstava rezervi po kojem je izdvojeno oko 517.000 KM za ove namjene, od čega je odlukom poslanika u Skupštini predviđeno 20.000 KM za pomoć narodu Haitija. Ta sredstva su odobrena na današnjoj sjednici Vlade.