Održana 48. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

12.12.2013. Na današnjem zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Smjernice za izradu nacrta pravilnika o uslovima u pogledu prostora, opreme i kadra za osnivanje zdravstvene ustanove.

Image for news
Na prijedlog Odjeljenja za javni registar članovi Vlade Brčko distrikta BiH povukli su iz procedure Odluku o prestanku obaveze uplate vodne naknade, te su usvojili zaključak kojim se zadužuje Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da u saradnji sa Direkcijom za finansije i Inspektoratom Brčko distrikta BiH donesu podzakonski akt kojim će se, do donošenja novog zakona, utvrditi visina, metodologija i nadzor nad vodoprivrednom naplatom i svim drugim vidovima naplata koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila.
Tokom 48. redovne sjednice Vlada je, na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost, usvojila Nacrt Odluke o utvrđivanju radnih mjesta u tom odjelu na kojima se staž osiguranja računa u uvećanom trajanju.
Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju dopune programa utroška sredstava tekućih grantova u 2013. godini u Kabinetu gradonačelnika, kao i Odluku o usvajanju izmjena i dopuna programa utroška sredstava tekućih grantova u 2013. godini u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu.
Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na plan rada za projekat "Jačanje institucija i kapaciteta za implementaciju direktive EU o regulisanju profesija" IPA 2011.
Vlada Distrikta usvojila je Nacrt Odluke o imenovanju člana upravnog odbora projekta "Obuka o upravnom postupku, Bosna i Hercegovina".
Sa dnevnog reda povučeno je razmatranje i očitovanje o zahtjevu Internacionalnog univerziteta Brčko distrikta BiH, od 4. decembra 2013. godine, te razmatranje programa rada Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH za 2014. godinu, kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH za juli, august i septembar 2013. godine.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 38. redovnoj sjednici Izvještaj o realizovanju projekta "Kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda Brčko distrikta BiH" i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za period januar – septembar 2013. godine.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informacije o postupcima javnih nabavki u novembru 2013. godine.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je da je Vlada u ovoj godini intenzivno radila i preduzela aktivnosti na pokretanju procesa javnih nabavki u smislu realizovanja kapitalnog budžeta.

2013-12-12-48_RSV-Anto_Domic

"U posljednjih nekoliko godina se suma novaca koje smo imali na raspolaganju kumulirala čime se uvećavao taj fond kao plod nerealizovanih kapitalnih projekata i tekućeg budžeta. Taj fond je na početku godine iznosio 125 miliona KM. Tokom godine realizovali smo tekući budžet i izvjesne obaveze te smo uspjeli smanjiti taj fond za nekih 25 miliona KM", kazao je gradonačelnik Domić.
On je dodao da prvi put u posljednjih 6-7 godina taj fond iznosi oko 100 miliona KM i to govori o određenoj efikasnosti.
"Svakako da to nije dovoljno s obzirom da ima dosta prostora da se te  aktivnosti  ubrzaju a pogotovo u sektoru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i nadzora kao i ostalih procedura koje zahtijevaju adekvatno praćenje ugovorenih poslova", kazao je gradonačelnik, dodajući da je samo u novembru realizovano oko 5 miliona KM te da ima još dosta ugovora koji će se u narednom periodu potpisati i biti spremni za daljnje realizovanje. Gradonačelnik je još naveo da će se i ubuduće intenzivno raditi kako bi realizovanje kapitalnog budžeta bilo još efikasnije.
On je zaključio da je dogovoreno da se do kraja januara pripreme svi projekti za raspisivanje konkursa potrebnih za preostale kapitalne projekte iz 2012. godine, naglašavajući da će i sljedeća godina biti intenzivna iz razloga što predstoji realizovanje krupnih kapitalnih projekata.
 
Vlada Brčko distrikta BiH vratila je na doradu Odluku o prijedlogu konačne liste pripravnika koji će biti angažovani u privrednom sektoru te će biti razmatrana na narednom zasjedanju Vlade.