Održana 47. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

Na 47. vanrednoj sjednici, na prijedlog gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr sci Miroslava Gavrića, Vlada Brčko distrikta BiH jednoglasno je donijela Odluku o usvajanju Programa za zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom sa evidencije Zavoda za zapošljavanje u javnim institucijama Brčko distrikta BiH. Ovom odlukom utvrđeni su kriterijumi za angažovanje pripravnika uvažavajući odredbe člana 20. Statuta Brčko distrikta BiH i Zakon o državnoj službi u organima uprave Brčko distrikta BiH.

Image for news
Opšti kriterijumi za angažovanje pripravnika su: da ima prijavljeno prebivalište u Brčko distriktu BiH zaključno sa 31.12.2009.godine, da se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, da ima stečenu visoku stručnu spremu, da nije ranije učestvovao u programu zapošljavanja pripravnika u bilo kojoj stručnoj spremi te vrijeme provedeno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta. Pripravnici koji budu ispunjavali kriterijume obavljaće pripravnički staž u organima javne uprave, kao i institucijama Brčko distrikta BiH i to u Skupštini Brčko distrikta BiH, Pravosuđu Brčko distrikta BiH, Policiji Brčko distrikta BiH, Kancelariji za reviziju finansijskog poslovanja institucija Brčko distrikta, Komisiji za hartije od vrijednosti, Fondu zdravstvenog osiguranja, Garantnom fondu Brčko distrikta BiH, Zavodu za zapošljavanje i javnim preduzećima Brčko distrikta. Sredstva za realizaciju ovog Programa osigurana su u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2011. godinu u iznosu od 1.000.000. maraka a broj pripravnika biće usklađen sa iznosom sredstava.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr sci Miroslav Gavrić rekao je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sjednice Vlade da je Vlada Brčko distrikta veoma ozbiljno shvatila krizu vezano za zapošljavanje pripravnika, te da je nakon cjelodnevnog zasjedanja donešena odluka prema kojoj će predviđena sredstva biti utrošena na najbolji način.
- Prema određenim procjenama, planirana sredstva dovoljna su za angažovanje 73 pripravnika a Vlada Brčko distrikta BiH će nastojati da budžetom za narednu godinu predvidi dodatna sredstva da bi i ostala lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bila uključena u program, zaključio je gradonačelnik Gavrić.