Održana 47. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

4.12.2013.Vlada Distrikta usvojila je na 47. redovnom zasjedanju Nacrt Odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2013. godinu Odjeljenja za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenja za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama.

Image for news

Pored toga, Vlada je donijela Odluku o usvajanju programa prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba u Brčko distriktu BiH.

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je dopune Odluke o kriterijima socijalnog zbrinjavanja radnika preduzeća i institucija koji su, ne svojom krivicom, 1992. godine ostali bez posla.

Šefica resornog odjeljenja Anđa Nikolić pojasnila je da je tim dopunama precizirano da je  Apelaciona komisija Brčko distrikta BiH, kao drugostepeni organ, nadležna za rješavanje žalbenih postupaka.

"Svih oko 99 žalbi koje su blagovremeno uložene bit će proslijeđene Apelacionoj komisiji koja će ponovno razmotriti sve te predmete i donijeti konačnu odluku", kazala je Nikolićeva.

2013-12-14-47_RSV-Andja_Nikolic

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH su, nakon razmatranja prijedloga Zaključka Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu dali podršku Stalnom predstavništvu Tajlanda pri Organizaciji za hranu i poljoprivredu  UN-a (Food and  Agriculture Organization – FAO) da podnese Generalnoj skupštini UN-a Rezoluciju o „Svjetskom danu tla“ i „Međunarodnoj godini tla 2015. godine“.

Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjem redovnom zasjedanju razmatrala listu prioritetnih zakona te su, nakon analize Okvirne liste potrebnih zakona za 2013. godinu, zaduženi nadležni organi da u narednih 15 dana izvrše doradu Liste prioritetnih zakona, uz strogo poštovanje rasporeda donošenja istih.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o stanju privrede na području Brčko distrikta BiH.

2013-12-14-47_RSV-Mustafa_Nukovic

Mustafa Nuković, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da se razmatranom informacijom upoznalo sa stanjem u privredi za 2012. godinu nakon svih provedenih aktivnosti, s prijedlogom mjera ka unapređenju.

"Iz analize je vidljiv blagi rast, odnosno otvaranje privrednih subjekata kako pravnih lica tako i malih preduzetnika u Brčko distriktu BiH", dodao je Nuković.

On je pojasnio da je na to povećanje vjerojatno uticao program mjera koji Vlada provodi u smislu podsticaja zapošljavanju kroz program aktivne politike zapošljavanja, kao i zapošljavanja pripravnika u privrednom sektoru.

"Samo ove godine u te svrhe uloženo je skoro pet miliona maraka, a za politiku aktivnog zapošljavanja još 1,2 miliona KM, čime će biti zaposleno 140 novih radnika", naveo je Nuković.

Vlada Brčko distrikta BiH na 47. redovnom zasjedanju usvojila je izvode iz tonskog zapisa sa 15, 16. i 17. vanredne sjednice Vlade.

Nastavak 47. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH zakazan je za petak, 6. decembra 2013. godine, s početkom u 8.00 sati.