Održana 46. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

27.11.2013. Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem zasjedanju nije odobrila Amandmane opozicije upućene na prijedlog budžeta, a tokom razmatranja prepoznato je da su neki od njih već ugrađeni u amandmanima gradonačelnika za 2014. godinu.

Image for news

Nakon razmatranja Vlada je usvojila konačnu rang-listu za dodjelu granta za stambeno zbrinjavanje raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice Brčko distrikta BiH.

Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove Vlada je dala saglasnost na plan i program redovnog čišćenja i pranja javnih saobraćajnih površina za 2014. godinu, kao i Program održavanja javnih zelenih površina.

Članovi Vlade su na 46. redovnoj sjednici na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje donijeli Odluku o usvajanju konačne rang-liste za dodjelu stipendija te Nacrt Odluke o kriterijima, načinu i visini dodjele novčanih nagrada za studente generacije s područja Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Momčilo Poljić je objasnio da su dodijeljene tri stipendije učenicima generacije, dvije učenicima koji su imali prosjek 5,00 u srednjoj školi, 36 stipendija deficitarnim strukama te 214 stipendija na osnovu bodova po ranije utvrđenim kriterijima.

2013-11-27-46_RSV-Momcilo_Poljic

„Iako je bilo predviđeno 50 stipendija za deficitarne struke, nije bilo dovoljno kandidata i dodijeljeno ih je 36", istakao je Poljić, naglašavajući da će do kraja godine biti isplaćene sve stipendije, a lista je imala tri kruga za žalbe kako bi se eventualne greške mogle ispraviti.

On je dodao da će se sljedeće godine zalagati da se stipendije dodjele na osnovu izvrsnosti i deficitarnosti bez socijalnih kriterija.

Vlada Brčko distrikta BiH po prvi put je usvojila Odluku o dodjeli novčanog iznosa od po 1.000 KM studentima generacije koji studiraju na javnim univerzitetima, za šta je izdvojeno 5.000 KM, a za ukupan program dodjele 250 stipendija iz budžeta Brčko distrikta BiH za ovu godinu izdvojeno je 500.000 KM.

Sa dnevnog reda današnje sjednice povučen je Prijedlog zaključka o korištenju jednog jezika u prilozima koje na web portalu Vlade Brčko distrikta BiH piše portparolka Vlade.  Gradonačelnik Domić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi s ovom tačkom, istakao da je Sektor za informisanje predložio takvu tačku dnevnog reda imajući u vidu da je informacije koje se stvaraju u Vladi potrebno što je moguće brže objaviti.

"Budući da su članovi Vlade smatrali da ponuđeni način i metoda nisu dobri, skinuli smo je sa dnevnog reda i ostaje sve kao i do sada“, zaključio je gradonačelnik Domić.

2013-11-27-46_RSV-Anto_Domic

Nastavak 46. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH zakazan je za ponedjeljak, 02. decembra 2013. godine s početkom u 08.00 sati.