Održana 45. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

20.11.2013. Tokom današnjeg zasjedanja Vlada Distrikta odobrila je Prijedlog amandmana na Prijedlog zakona o državnoj službi u organima Brčko distrikta BiH.

Na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost Vlada je usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Brčko distriktu BiH.

Image for news
Na današnjem zasjedanju Vlada je donijela Odluku o prihvatanju Aneksa IV Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje fonda za reformu javne uprave.
Članovi Vlade su, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, usvojili Odluku o odobravanju programa utroška sredstava i kriterija za dodjelu granta neprofitnim organizacijama - grant Udruženju građana "Da se ne zaboravi" Brčko za završetak radova na spomeniku poginulim pripadnicima Armije RBiH.
Vlada Distrikta pozitivno se izjasnila o Prijedlogu zaključka o davanju podrške  FAO – nacrtu projekta "Podrška pripremi planiranja lokalnog razvoja i implementaciji pilot projekta na području Livna (kanton 10).
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o prijedlogu projekta obnove plovnog puta rijeke Save.
Pored toga, tokom današnjeg zasjedanja Vlada je primila k znanju Izvještaj o postupcima javnih nabavki u septembru i oktobru 2013. godine, te Izvještaj o radu Pododjeljenja za javne nabavke za period od 1. 7. do 30. 9. 2013. godine.
Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Pejo Mendeš kazao je da su prethodni  mjeseci bili aktivniji što se tiče poslova u vezi s javnim nabavkama.

2013-11-20-45_RSV-Peja_Mendes

"Postoje mnogi problemi i poteškoće kada su u pitanju procedure i Zakon o javnim nabavkama te mnoge žalbe koje se ulažu, nerijetko samo zato da se cio postupak javnih nabavki uspori", dodao je Mendeš, ističući da će se iznos uplate, stupanjem novog zakona na snagu, ukoliko žalba bude neosnovana, kretati od 500 do 5.000 KM.
Članovi Vlade Brčko distrikta BiH usvojili su dopune Izvještaja o izvršenom popisu stalnih sredstava, sitnog inventara, svih vrsta materijala i roba, stanja novčanih sredstava, potraživanja i obaveza na dan 31. decembar 2012. godine.