Održana 44. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

13.11.2013. Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Smjernice za izmjene Pravilnika o uslovima i načinu vršenja taksi prevoza.

Šefica resornog Odjeljenja za javne poslove Svjetlana Čivčić kazala je da je predviđeno da se Pravilnik izmijeni u dijelu gdje je definisano trajanje licenci koje se trenutno izdaju na jednu i dvije godine.

Image for news
U ovim izmjenama predlažemo da izdajemo licence na duži period, i to na dvije godine za vozila starija od 10 godina, a na tri za vozila stara do deset godina, kao što je slučaj u entitetima, dodala je Čivčićeva.
Na pitanja novinara o postojanju većeg broja taksista u gradu šefica Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić istakla je da ovaj pravilnik ne tretira taj problem, te da kontrolu i nadzor vrše Inspektorat i Policija Brčko distrikta BiH.
Iako nemamo potrebu za tolikim brojem taksista, 2010. godine je sa njih 80 broj povećan na 110 licenciranih taksi prevoznika, koliko ih sada ima. Znamo da ima dosta zahtjeva za izdavanje novih licenci, ali to nije rentabilno niti je uobičajeno da imamo toliko taksi prevoznika na ovaj broj stanovnika“, istakla je Čivčićeva.
Na prijedlog Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlada distrikta BiH je, na današnjem zasjedanju, usvojila Nacrt Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u projektni odbor projekta "Prvi dvogodišnji izvještaj za Bosnu i Hercegovinu".

2013-11-13-44_RSV-Sala

Nakon razmatranja Izvještaja o radu Inspektorata Brčko distrikta BiH za period od 7. do 9. mjeseca 2013. godine sjednica Vlade je prekinuta jer niko od predstavnika Direkcije za finansije nije bio prisutan na sjednici.
Doktor Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, odgovarajući na pitanja novinara o razmatranom Izvještaju o radu Inspektorata Brčko distrikta BiH rekao je da pripremljeni kvartalni izvještaj o radu sadrži plan djelovanja, efekat rada i ono što se u posmatranom periodu i činilo. On je istakao da je tokom rasprave nekoliko pitanja upućeno Inspektoratu a tiču se kontrole i kvaliteta rada i radnih odnosa, tehničkih pregleda vozila i javnih površina, kao i kontrola u visokom obrazovanju.

2013-11-13-44_RSV-Anto_Domic

"Izvještaj je konzistentan, dobro koncipiran, metodološki prihvatljiv i pregledan, i u njemu se u dobroj mjeri ogleda rad Inspektorata", naglasio je gradonačelnik Domić.
Nastavak 44. redovne sjednice Vlade zakazan je za ponedjeljak, 18. novembra 2013. godine, s početkom u 08.00 sati.