Održana 43. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

6.11.2013. Tokom 43. redovnog zasjedanja Vlada je jednoglasno odobrila Amandmane na budžet Brčko distrikta BiH za 2013. godinu.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić objasnio je da je ovo drugi rebalans u ovoj godini jer se pojavila potreba kod više vladinih odjeljenja da se interveniše na rebalans budžeta.

Image for news

"U budžetu Brčko distrikta BiH za 2013. godinu planirani prihodi se uvećavaju za 27.075,00 KM, a navedeno povećanje se odnosi na povećanje planiranih prihoda od granta Međunarodne organizacije UNICEF-a za implementaciju projekta pripremne nastave, tako da nova projekcija prihoda za 2013. godinu iznosi 206.823.662,00 KM", objasnio je gradonačelnik Domić.

Pored toga, gradonačelnik je naveo i unutrašnju preraspodjelu sredstava iz postojećih budžeta, u smislu finansiranja iz viška prihoda nad rashodima iz ranijih godina, a što se odnosi na smanjenje planiranih sredstava u kapitalnim budžetima za 2011. i 2012. godinu u iznosu od 1.405.098,66 KM, po organizacionim, ekonomskim kodovima i kapitalnim projektima.

Dakle, u budžetu Brčko distrikta za 2013. godinu povećava se finansiranje u ukupnom iznosu od 4.405.098,66 KM, tako da ukupan budžet Brčko distrikta BiH za 2013. godinu iznosi 243.264.879,70 KM.

Dr. Domić je još dodao kao važnu stavku u iznosu od 3.000.000,00 KM namijenjenih za finansiranje projekta „Izgradnja glavnog transportnog cjevovoda na potezu Fabrika vode do vodotornja Vrankićka“, ističući da se u posljednjih više od šest mjeseci intenzivno radilo na tehničkim pripremama da se napokon riješi pitanje stalnog pucanja glavnog transportnog cjevovoda.

"Svjesni smo činjenice, a i građani to znaju, da je dosad po nekoliko puta grad tokom godine ostajao bez vode. Nismo zatekli nikakvu dokumentaciju od ranije koju bismo mogli koristiti, tako da smo morali iz početka započeti čitavu priču i u relativno kratkom vremenu smo se uspjeli dosta ekipirati. Projekat radimo, utvrđivanje općeg interesa je na Skupštini, ujedno se rješava imovinsko-pravni dio, a sredstva osiguravamo novim rebalansom, te se nadam da ćemo do kraja godine već biti u prilici raspisati konkurs za izvršenje ovog posla, kao jedne od najvažnijih stavki u ovom rebalansu", naglasio je gradonačelnik Domić.

Na današnjem zasjedanju Vlada Distrikta odobrila je Odluku o usvajanju konačne liste pripravnika, te se zadužuje komisija za odabir kandidata da izvrši raspodjelu pripravnika u organima javne uprave i institucijama Distrikta. Sastavni dio ove odluke čini konačna lista pripravnika po Programu za zapošljavanje pripravnika sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH.

2013-11-06-43_RSV-Sala

Gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić kazao je da je usvojena konačna lista pripravnika u skladu sa nacionalnom strukturom i ranije usvojenim kriterijima, a to je dužina boravka na Zavodu za zapošljavanje uz hronologiju staža na Zavodu.

"Na formiranoj listi zbog boljeg razumijevanja postoje tri, odnosno četiri dijela te liste što se odnosi na nacionalnu strukturu, uz nacionalne manjine kao i one koji su mijenjali svoju nacionalnost, a ušli su u kriterije, tako da je formirana posebna lista među ostalima i na taj način smo zadovoljili sve ranije postavljene uslove", istakao je gradonačelnik Domić.

Prema njegovim riječima nešto više vremena je potrošeno na usaglašavanje i procjenu statusa pripravnika, ali je i to završeno, s brojem od ukupno 210 pripravnika koji će biti angažovani u administraciji da odrade jednogodišnji period pripravničkog staža.

Na prijedlog Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlada Distrikta odobrila je Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana "Bosnaplod" u Brčkom (II), kao i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana urbanog područja "Maoča" u Brčko distriktu BiH.

Nakon razmatranja Vlada je donijela Odluku o odobravanju programa utroška sredstava - subvencioniranje dijela troškova za utrošenu električnu energiju osobama u stanju socijalne potrebe s prebivalištem u Brčko distriktu BiH za 2013. godinu na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

2013-11-06-43_RSV-Sala-2

"Ovim programom obuhvaćeni su penzioneri čija je penzija iznosa ispod 310,74 KM, prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje, žene starije od 55 godina i muškarci stariji od 60 godina, kao i korisnici stalne socijalne pomoći, djeca u zaostalom psihofizičkom razvoju i slijepe osobe koje imaju tuđu njegu i pomoć, a koje nisu obuhvaćene drugim vidovima pomoći jer ne mogu ostvariti istu subvenciju po dva osnova", objasnila je šefica resornog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić, ističući da su izdvojena sredstva u ove svrhe su u visini od 700.000.00 KM.

2013-11-06-43_RSV-Andja_Nikolic

Članovi Vlade su na današnjem zasjedanju donijeli Odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2013. godinu Odjeljenja za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama.

Na 43. redovnoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Smjernice za izradu nacrta odluke o uplatnim računima prihoda budžeta i fondova Brčko distrikta BiH, načinu uplaćivanja tih prihoda i načinu i rokovima izvještavanja korisnika prihoda.

Vlada Brčko distrikta BiH je razmatranja realizaciju preporuka Ureda za reviziju te je primila k znanju Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za period 1.1 – 31.12.2012. godine.

Vlada Distrikta primila je k znanju Informaciju u vezi s aktivnostima u projektu "Podrška Brčko distriktu BiH u procesu evropskih integracija", te su usvojene i izmjene Odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH za člana Upravnog odbora Twining projekta "Jačanje projekta nacionalnog planiranja u BiH" od 23. 4. 2013. godine.

U nastavku razmatranja Vlada Brčko distrikta BiH jednoglasno je usvojila i dopune programa za zapošljavanje pripravnika, sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, u privredi Brčko Distrikta BiH.