Održana 42. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

30.10.2013. Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je na 42. redovnom zasjedanju Smjernice za izradu nacrta zakona o nazivima naseljenih mjesta na području Brčko distrikta BiH.

Image for news

Članovi Vlade Distrikta pozitivno su se izjasnili o zahtjevu Ministarstva komunikacija i prometa BiH za davanje odobrenja za korištenje projektne dokumentacije "Batimetrijsko snimanje korita rijeke Save, od pkm 0-165 i od km 207-225" za potrebe izrade projekta "Priprema i izrada glavnog projekta i ponudbene dokumentacije za građevinske radove za rehabilitaciju plovnog puta rijeke Save na klasu Va od Beograda do Brčkog (pkm 0,0-pkm 234,0)".

Šefica Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić podsjetila je da je još 2004. godine Distrikt radio batimetrijsko snimanje korita rijeke Save.

2013-10-30-42_RSV-Svjetlana_Civcic

"Budući da je sada angažovan novi konsultant za izradu projektne dokumentacije upućen  nam je zahtjev za dostavu na uvid tog batimetrijskog snimka jer će se u ovoj fazi ponoviti postupak snimanja kako bi se podaci mogli uporediti", objasnila je šefica resornog odjeljenja Svjetlana Čivčić.

Nakon razmatranja Vlada se pozitivno izjasnila i u vezi s dokumentom "Okvirna politika za raseljavanje" u okviru projekta obnove i modernizacije plovnog puta rijeke Save.

"Na zahtjeve Ministarstva komunikacija i prometa BiH Vlada je donijela zaključak i odluku u vezi s zahtjevom ministarstva za usvajanje okvirne politike za raseljavanje, a radi se o  plovnom putu rijeke Save, projekta koji se radi na nivou BiH, a uključeni su i entiteti koji su već dali saglasnost u vezi s ovim pitanjem", istakla Čivčićeva.

Ona je dodala da se radi na čišćenju korita rijeke Save kako bi se osigurala plovnost u kategoriji Va od Brčkog do Beograda, a uzvodno za kategoriju IV će se čistiti i produbljivati korito rijeke Save, te je naglasila da je u fazi izrada projekta za te potrebne radove što će ujedno ojačati kapacitete brčanske luke. Projekat će biti finansiran kreditnim sredstvima Svjetske banke u iznosu od oko 30 miliona dolara za čitavu BiH.

Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je zaključak o davanju podrške prijedlogu protokola o osnivanju i radu nacionalnog ureda stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj - SWG RRD u BiH  i osiguranju kancelarijskoga prostora za potrebe prekogranične regije "Drina - Sava", kao i zaključak o davanju podrške za zaključenje memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije u oblasti poljoprivrede i ruralnoga razvoja.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH su na današnjoj sjednici razmatrali dopunjeni Izvještaj o izvršenom popisu stalnih sredstava, sitnog inventara, svih vrsta zaliha materijala i roba, stanja novčanih sredstava, potraživanja i obaveza na dan 31. 12. 2012. godine.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sjednice Vlade rekao da od uspostave Distrikta postoji problem da se realno popiše sva imovina Brčko distrikta BiH.

2013-10-30-42_RSV-Anto_Domic

"Taj problem nije riješen na adekvatan način, popisne komisije koje formiramo svake godine urade samo dio posla, izjašnjavamo se u vezi toga, ali uvijek smo na neki način ipak svjesni da nije sve popisano. Analizom činjeničnog stanja razmatranog izvještaja i današnjim uvidom u prošireni elaborat Ureda za upravljanje javnom imovinom shvatili smo da nešto treba metodološki mijenjati", naglasio je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je potrebno uspostaviti jasnu proceduru knjiženja i popisivanja imovine, načine kako se otpisuje imovina te što se događa sa imovinom koja je otpisana i sa manjkovima i kako identificirati odgovorne osobe.

"U zadanom roku od 15 dana, direktor Direkcije za finansije, direktor Ureda za upravljanje javnom imovinom i pravnik će da proanaliziraju postojeće stanje, pravilnike, uputstva, instrukcije i da na Vladu dođu sa konkretnim prijedlogom kako bismo uistinu mogli popisati svu imovinu koju Brčko posjeduje bez zanemarivanja ičega", zaključio je gradonačelnik Domić.

Nastavak 42. redovne sjednice Vlade zakazan je za ponedjeljak, 4. novembra 2013. godine s početkom u 8.00 sati.