Održana 41. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

22.10.2013. Vlada Brčko distrikta BiH jednoglasno je odobrila, na 41. redovnom zasjedanju, Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom preduzeću "Luka Brčko" Brčko distrikta BiH.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je, kao naročito važno, potrebu da se zakon koji je donesen prije mnogo godina, a koji je nadživio svoje vrijeme, obnovi s ciljem da se po strukturi, metodologiji, pravima i obavezama načina upravljanja javnim preduzećima stvori uniformna slika u Brčko distriktu BiH.

Image for news

 

"Analizom organizovanja javnih preduzeća došli smo do spoznaje da je svako javno preduzeće na svoj način organizovano što, svakako, čini problem kako u praćenju rada javnih preduzeća tako i njihovog daljnjeg  funkcionisanja", objasnio je gradonačelnik Domić.

Članovi Vlade Distrikta donijeli su Odluku o odobravanju programa utroška sredstava i kriterija za dodjelu sredstava jednokratne pomoći za potpuno stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od I. do IV. kategorije Vojske Republike Srpske.

Anđa Nikolić, šefica resornog odjeljenja Vlade za zdravstvo i ostale usluge, objasnila je da se radi o amandmanu srpskih političkih stranaka na budžet 2013. godine u iznosu od 534.000 KM.

2013-10-23-42_RSV-Andja_Nikolic

"Kriterije je uradila radna grupa sastavljena od žena zaposlenih u Boračko-invalidskoj zaštiti, a odmah nakon potpisivanja odluke bit će raspisan javni poziv, dok će uvidom radne grupe na terenu biti utvrđena lista prema kojoj će sredstva biti dodijeljena kao grant pojedincu", dodala je Nikolićeva, ističući da se završetak projekta očekuje do kraja 2013. godine.

Vlada je na današnjem zasjedanju primila k znanju revizorski Izvještaj o reviziji segmenata finansijskog poslovanja Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove za 2012. godinu, te je donijela Odluku o prihvatanju izmijenjenog Akcionog plana za otklanjanje nedostataka po tom izvještaju.

2013-10-23-42_RSV-Sala

Isto tako, na 41. redovnom zasjedanju, Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju revizorski izvještaj te je usvojila Akcioni plan o mjerama i aktivnostima za implementaciju nalaza preporuka iz revizorskog izvještaja Odjeljenja za komunalne poslove za 2012. godinu.

Vlada Brčko distrikta BiH je, razmatrani akcioni plan, mjere i aktivnosti za realizovanje preporuka Ureda za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH, po Izvještaju o reviziji efekta "Efektivnost Vlade Brčko distrikta BiH" u rješavanju žalbi građana na rad javne uprave", vratila na doradu zbog neadekvatnog obrazloženja i potrebe da se dobije jedna potpuna slika žalbi koje su upućene na rad administracije Brčko distrikta BiH preko Odsjeka za žalbe, ljudska prava i komunikacije s građanima, kako bi se rasvijetlili razlozi zbog kojih se građani žale i unaprijedio rad administracije po tim žalbama.

Informaciju o projektu e-Learning: "Uspostava informacionog sistema za upravljanje elektronskim učenjem u strukturama državne službe BiH" Vlada je primila k znanju, kao i Informaciju o sticanju nekretnine označene kao k.č. broj 3790/2, površine 5 kvadratnih metara, KO Brčko 1 privremeni registar.