Održana 40. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


01.08.2011. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić zakazao je 40. vanrednu sjednicu Vlade sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Razmatranje i usvajanje Nacrta pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2011. godinu. Ovaj dokument, neophodan za početak isplate sredstava podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za šta je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno oko 7 miliona KM, usvojen je većinom glasova uz jedan glas protiv. Zbog neblagovremenog usvajanja ovog pravilnika njegov tekst je pretrpio promjene u smislu prolongiranja rokova za podnošenje zahtjeva za podsticaj za poljoprivredne proizvođače u Brčko distriktu.

Image for news
Gradonačelnik Pajić je, zaključujuću ovu sjednicu, obavijestio članove Vlade Brčko distrikta da do 20. augusta neće biti održavanja redovnih sjednica, a ukoliko bude potrebe da će on zakazati vanredno zasijedanje.
Od četvrti put skinuli smo jednu važnu tačku sa dnevnog reda, oko koje nije trebalo biti političkih sporenja, rekao je gradonačelnik Dragan Pajić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Brčko distrikta. On je istakao da niko nema pravo da zbog ličnih stavova zaustavlja procese jer svi izabrani zvaničnici moraju biti servis građanima. Ovo je poruka poljoprivrednim proizvođačima da nema potrebe da izlaze na ulice i da protestvuju, rekao je dr. Pajić i dodao da ne zna da li je ovo dobar primjer jer se stiče utisak da samo kad se izvrši pritisak na pojedine institucije vlasti one i donose odluke. Gradonačelnik nije želio kvalifikovati dosadašnje opstrukcije bošnjačkih političkih stranaka u izglasavanju dnevnog reda sjednica na kojima je bio na usvajanju Pravilnik o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji i zaključio da se tom činjenicom trebaju pozabaviti za to nadležne institucije. On je naglasio da će preduzeti potrebne mjere za određene postupke odgovornih osoba koje su načinile određene propuste i nezakonite radnje u njegovom redovnom odsustvu zbog godišnjeg odmora. Budući da je predsjednik Skupštine Esad Atić izjavio za određene portale da se može nesmetano raditi dok je gradonačelnik na godišnjem odmoru, to dovoljno govori kakve su mu namjere i kakva je to poruka javnosti, istakao je Pajić i dodao da, iako pojedinci misle da mogu da donose odluke mimo Statuta i zakona Brčko distrikta, takve pojave moraju da budu sankcionisane i da prestanu.