Održana 40. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

17.10.2013. Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je na 40. redovnom zasjedanju Zakon o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić pojasnio je da je višegodišnja priprema ovog zakona zbog njegove složenosti bila i iz razloga što je prethodni zakon bio nametnut od strane supervizora, a imao je dosta nedorečenosti u mnogim segmentima, što je kasnije činilo izvjesne poteškoće u implementiranju istog.

"Ovim zakonom nastojali smo preciznije definisati prava, dužnosti i obaveze državnih službenika, rangirati rukovodeće pozicije kao i načine organizovanja samoga posla. Željeli smo učiniti protočnijom priču oko utvrđivanja odgovornosti državnih službenika kako bi administraciju učinili učinkovitijom, ali i da zaštitimo državne službenike kako bi mogli bez ikakvih poteškoća profesionalno obavljati svoj posao", naglasio je gradonačelnik Domić.

Nakon razmatranja Vlada je na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrila Zakon o lovstvu u Brčko distriktu BiH.

Dževdet Šahović, šef resornog Odjeljenja istakao je da se u Brčkom ovaj zakon o lovstvu već duži niz godina očekuje, a isti će upravo biti upućen u skupštinsku proceduru.
"Ovim zakonom predviđa se da u Distriktu mora postojati savez lovačkih udruženja. Lovište bi prema tom konceptu moglo biti dodijeljeno samo članovima saveza dok će procedura oko načina dodjele lovišta komercijalnog tipa ići isključivo koncesijom", dodao je Šahović.

2013-10-17-40_RSV-Dzevdet_Sahovic

Navodeći da trenutno u Distriktu ima oko 15 aktivnih lovačkih udruženja, Šahović je precizirao da će članovi saveza lovačkih udruženja, pored ostalih zakonom predviđenih propisa, morati da broje minimalno 300 članova.

On je još zaključio da bi se na taj način došlo do objedinjavanja sitnih  lovačkih udruženja, koja bi ujedno bila osnažena, njihovi interesi bi se lakše ostvarivali te bi se i lovna granica lakše odredila.

Na prijedlog Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove odobrene su Smjernice za izradu nacrta zakona o upravljanju otpadom Brčko distrikta BiH.

Vlada je na današnjem zasjedanju usvojila Nacrt Odluke o davanju saglasnosti na projekat "Izrada kvalifikacionog okvira za opće obrazovanje" IPA 2012, kao i Nacrt Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije ostali grantovi pojedincima odobrenih budžetom Brčko distrikta BiH za 2013. godinu, te Odluku o usvajanju programa utroška sredstava s pozicije ostali grantovi pojedincima odobrenih budžetom Brčko distrikta za 2013. godinu u Odjeljenju za obrazovanje.

2013-10-17-40_RSV-Sala

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informacije o sticanju nekretnina, bez naknade, označenih kao k.č. broj 433/4, 564/4, 433/5, 433/6, 564/6, 564/5, 561/2, 562/4, 572/4 i 566/2 KO Bijela privremeni registar kao i Informacije o sticanju nekretnine, bez naknade, označene kao k.č. broj 138/2 KO Krbeti.