Održana 4. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

22.1.2013. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko distrikta BiH s ciljem omogućavanja državnim službenicima i namještenicima sticanje potrebne stručne spreme.

Image for news

 

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Pejo Mendeš pojasnio je da državni službenici i namještenici nisu na vrijeme bili upoznati o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko distrikta BiH te na taj način nije mogao biti ispoštovan član 145a. postojećeg zakonskog rješenja. Izmjena ovog zakona će  omogućiti prolongiranje roka za sticanje potrebne stručne spreme.

Članovi Vlade usvojili su smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koje se, također, odnose na izmjene u smislu omogućavanja sticanja odgovarajuće stručne spreme zaposlenih u naredne dvije godine.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je smjernice za izradu Zakona o općem upravnom postupku Brčko distrikta BiH s obzirom da je u skladu sa usvojenim programom poboljšanja kvaliteta upravnog odlučivanja u BiH, usvojenog na 124. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH, potrebno izraditi i usvojiti novi Zakon o općem upravnom postupku u Brčko distriktu BiH.

Razlog za promjenu su važeći evropski standardi, dobra praksa evropskih zemalja, modernizacija javne uprave koja pretpostavlja drugačiji odnos prema strankama, potreba da se pojednostavi postupak upravnog odlučivanja, unapređenje i učvršćivanje novih standarda zakonodavne tehnike u EU.

Reforma upravnog odlučivanja predstavlja osnovu za osiguranje efikasnosti, efektivnosti i predvidljivosti javne uprave u pružanju javnih usluga društvu, a pitanje upravnog odlučivanja je veoma važno u reformi cijele uprave. Usvojenim smjernicama predložena su, između ostalih, sljedeća rješenja: u novi zakon će se ugraditi instituti koji nisu propisani u trenutno važećem zakonu, predlažu se i izmjene postojećeg koncepta propisa propisanih kroz glave zakona kako bi se na taj način unaprijedio kvalitet vođenja upravnog postupka, poboljšanje u dijelu koji se odnosi na propisivanja jasnih odredbi koje se odnose na dostavljanje u upravnom postupku posebno dužnosti i obaveze tijela i stranaka kao i propisivanje mogućnosti dostavljanja elektronskim putem, preciziranje propisa o troškovima, posebno o oslobađanju od troškova te jasnije propisivanje pokretanja prvostepenog upravnog postupka.

S dnevnog reda povučena je tačka Razmatranje i odobravanje smjernica za izradu nacrta pravilnika o izmjenama Pravilnika o načinu utvrđivanja iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnina kako bi u naredna 24 sata ove smjernice bile urađene u skladu s jedinstvenim pravilima.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o dodjeli nagrada i priznanja na prijedlog Policije Brčko distrikta BiH.

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o usvajanju Glavnog operativnog plana odbrane od poplava Brčko distrikta BiH za 2013. godinu. Vlada je danas usvojila i Nacrt Odluke o usvajanju godišnjeg plana gazdovanja šumama u vlasništvu Brčko distrikta BiH i šumama u privatnom vlasništvu za 2013. godinu na području Distrikta.

Razmatranje Nacrta Odluke o davanju saglasnosti na Memorandum o razumijevanju između razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Brčko distrikta BiH povučeno je s dnevnog reda kako bi članovima Vlade bile dostavljene dodatne informacije u vezi sa spomenutim Memorandumom.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o imenovanju predstavnika u radnu grupu za izradu priručnika za prevođenje pravnih propisa BiH na engleski jezik.

Vlada Brčko distrikta BiH imenovala je svog predstavnika u pregovarački tim za vođenje pregovora radi zaključivanja protokola o saradnji u traženju nestalih lica između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o dopuni Odluke o formiranju tima za implementaciju projekta "Zaobilaznica oko grada Brčko" i Nacrt prijedloga za pokretanje postupka i osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vlade  Savezne Republike Njemačke i Vijeća ministara BiH o grobovima žrtava rata i imenovala predstavnika za vođenje ovih pregovora.

S dnevnog reda četvrte redovne sjednice povučene su tačke koje se odnose na imenovanje člana Radne grupe za izmjenu i dopunu sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestala lica u BiH i na Nacrt sporazuma o saradnji u oblasti nauke, obrazovanja i sporta između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Demokratske Republike Alžir.