Održana 39. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

9.10.2013. Vlada Brčko distrikta je, na 39. redovnom zasjedanju usvojila Nacrt Odluke o izdvajanju novčanih sredstava iz operativnog budžeta Brčko distrikta za 2013. godinu u iznosu od 700.000 KM za finansiranje poslova i zadataka za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Image for news
Članovi Vlade također su usvojili i Odluku o utvrđivanju kriterija za dodjelu granta državi za potrebe provođenja popisa stanovništva kao i Odluku o usvajanju programa utroška grantovi državi, grant drugim nivoima Vlade u 2013. godini u Odjeljenju za javni registar.
Na današnjem zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Policije Brčko distrikta BiH uz korekciju da se uslovi za šefa i zamjenika šefa Policije usklade sa dosadašnjim pravilnikom.
Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Brčkom.
Na prijedlog Odjeljenja za javni registar Vlada Brčko distrikta odobrila je Smjernice za izradu nacrta  uputstva o dopunama Uputstva o e-kancelarijskom poslovanju.
Vlada Brčko distrikta donijela je Odluku o odobravanju programa utroška i kriterija za dodjelu jednokratne pomoći u stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca u Brčko distriktu BiH na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.
Isto tako, Vlada je, na današnjoj 39. redovnoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju projektnog zadatka "Uspostavljanje sistema državne pomoći" u okviru IPA 2012.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o projektu rehabilitacije plovnog puta rijeke Save.
Na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlada je usvojila zaključak o prihvatanju nacrta okvirnog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat zatvaranja kolektivnih centara.
Šef resornog odjeljenja Rifet Mujanović istakao je da bi prema ovom projektu svih šest kolektivnih centara iz Brčkog bilo zatvoreno.
2013-10-09-39_RSV-Rifet_Mujanovic
"Projekat i dinamika još nisu usvojeni, ali bi ti kolektivni centri, zapravo, bili pretvoreni u socijalne smještaje uz omogućavanje potrebnih preduslova za normalan život. Najveće ulaganje je potrebno na Prutačama dok su ostale potrebe, svakako, manje", dodao je Mujanović, ističući da je potrebno zaduženje od oko 2 miliona eura kako bi se riješilo to pitanje.
Vlada Brčko distrikta BiH pozitivno se izjasnila o nacrtu osnova za vođenje pregovora s ciljem zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola. Pored toga, Vlada je dala saglasnost na Izvještaj o primjeni Evropske socijalne povelje, grupa 3 – radna prava.
Na 39. redovnom zasjedanju Vlada je primila k znanju Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Brčko distrikta BiH za period 1. 1 - 31. 12. 2012. godine te je usvojila Akcioni plan za otklanjanje nedostataka segmenata finansijskog poslovanja za 2012. godinu.
Vlada se pozitivno izjasnila o imenovanju člana Upravnog vijeća zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope "Strateški razvoj visokog obrazovanja i standardi kvalifikacija" u BiH (SDHEQS).
Sa dnevnog reda povučena je Informacija o nepropisnom odlaganju otpada na javnu površinu kao i Informacija o kulturno-historijskim spomenicima u Brčko distriktu BiH na osnovu postavljenih poslaničkih pitanja te su iste vraćene na doradu.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o realizaciji programa podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2012. godinu.
 
Na današnjem zasjedanju Vlada je razmatrala plan potreba za angažovanje zaposlenih po osnovu ugovora o djelu, uz zaključak da se pojedinim odjeljenjima Vlade, zbog postojanja velikog broja nemogućnosti pokrivanja poslova i funkcionisanja sistema na drugi način do raspisivanja javnog poziva omogući da do kraja godine angažuju odgovarajući broj zaposlenih po ovom osnovu. Nakon tog roka bit će ponovno sagledane stvarne kadrovske potrebe.
Osim toga, Vlada je na 39. zasjedanju primila k znanju i Informaciju o Pravilniku zapošljavanja u obrazovnim institucijama u Brčko distriktu BiH.
2013-10-09-39_RSV-Momcilo_Poljic
Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Momčilo Poljić objasnio je da je tokom razmatranja Prijedloga pravilnika usaglašeno da procedura zapošljavanje za oko 40 pozicija u srednjim školama u Distriktu započne te će ovih dana biti raspisan konkurs za upražnjene pozicije u srednjoškolskim institucijama Brčko distrikta BiH. Objašnjavajući ovaj pravilnik Poljić je naveo da je intencija Vlade da se zapošljavanje objektivizira.
"S obzirom da obrazovanje u Brčko distriktu BiH pati od kvaliteta želja nam je da u škole ulaze kandidati sa najboljim kompetencijama, stoga nijedan drugi kriterij neće biti korišten", objasnio je Poljić.