Održana 36. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

19.9.2013. Na prijedlog Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlada Brčko distrikta BiH je, na današnjem zasjedanju, odobrila:

Image for news
 
- Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana dijela urbanog područja "Maoča - centar" u Brčko distriktu BiH,
- Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana dijela urbanog područja "Bijela",
- Prijedlog Odluke o pristupanju izradi urbanističkoga projekta "Ambijentalna cjelina Srpska varoš",
- Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana "Ficibajer",
- Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana dijela urbanog područja "Dubrave",
- Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana dijela urbanog područja "Brka - centar",
- Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Brčko novo",
- Prijedlog odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana "Pijaca Arizona III" i
- Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Bosnaplod" u Brčko distriktu BiH.
 
Sa dnevnoga reda 36. redovne sjednice Vlade povučeno je razmatranje i odobravanje:
- Smjernica za izradu nacrta zakona o transplantaciji organa u Brčko distriktu BiH,
- Smjernica za izradu nacrta zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti,
- Smjernica za izradu nacrta zakona o evidencijama u oblasti zdravstvene zaštite,
- Smjernica za izradu nacrta zakona o pčelarstvu,
- Smjernica za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i
- Nacrta Odluke o osnivanju "Razvojne agencije Brčko distrikta BiH".
 
Vlada Distrikta je, na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje, donijela Odluku o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za učestvovanje na pripremnom sastanku sektora "Integrisani lokalni razvoj" u okviru formalnih konsultacija na izradi strateškog dokumenta za IPA II za BiH 2014 - 2020. godina.
Razmatrani Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge za period  1. 1 - 31. 12. 2012. godine Vlada je primila k znanju te je usvojila akcioni plan za implementaciju nalaza i preporuka po revizorskom izvještaju.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Izvještaj o izvršenju budžeta  Brčko distrikta  BiH za period 1. 1 - 30. 6. 2013. godine.
Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, objasnio je da je za protekli šestomjesečni period prikupljeno 97 miliona prihoda ili 47,1 odsto.
"Operativni troškovi u budžetu su izvršeni u očekivanim granicama, no još uvijek postoji slabo izvršenje kapitalnog dijela budžeta,  ali se pretpostavlja da će ovogodišnje izvršenje kapitalnog budžeta biti nešto bolje nego ranijih godina", kazao je Lučić.
2013-09-19-36_RSV-Mato_Lucic
Kada je u pitanju vraćanje stare devizne štednje Lučić je najavio da će 7. oktobra  biti pušteno 11 miliona KM stare devizne štednje za one koji ostvaruju to pravo.
Vlada je primila k znanju Informaciju o toku stečajnog postupka nad dužnikom "Bosnaplod" u stečaju d.d. Brčko, kao i Informaciju o postupcima javnih nabavki u julu i augustu 2013. godine.
"Stečajni upravnik je tražio od Brčko distrikta BiH da potpiše aneks ugovora sa „Bosnaplodom“ u stečaju kako bi se moglo dalje upravljati stečajnom masom", objasnio je gradonačelnik Domić.
Gradonačelnik je na konferenciji za medije kazao da nije spreman potpisati taj aneks ugovora, a da je to i stav Vlade jer se ne zna u kojem bi statusu onda bila ta imovina, ali je iskazao spremnost da pomogne, ukoliko se stečajni postupak riješi na ispravan način.
2013-09-19-36_RSV-Anto_Domic
Vlada Brčko distrikta BiH je, na 36. redovnom zasjedanju, donijela Odluku o usvajanju plana linijskog prevoza putnika na području Brčko distrikta BiH.
Pored toga, na današnjem zasjedanju Vlada je primila k znanju Informaciju o realizovanju projekta plovnosti rijeke Save i Informaciju o događaju u mjesnoj zajednici Bukvik od 14. 9. 2013. godine i mjesnoj zajednici Centar 5 od 15. 9. 2013. godine.