Održana 35. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

11.9.2013. Vlada Brčko distrikta BiH je na 35. redovnom zasjedanju na prijedlog Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne odnose donijela odluke o odobravanju trinaest regulacionih planova i to:

Image for news
 - Odluku o usvajanju Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Broduša I",
 - Odluku o usvajanju Regulacionog plana stambenog naselja "Š",
 - Odluku o usvajanju Regulacionoga plan stambenog naselja "Gluhakovac",
 - Odluku o usvajanju Regulacionog plana dijela urbanog područja "Gornji Rahić- centar",
 - Odluku o usvajanju Regulacionog plana stambenog naselja "Grbavica",
 - Odluku o usvajanju Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Grčica",
 - Odluku o usvajanju Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Grčica i Dizdaruša",
 - Odluku o usvajanju Urbanističkoga projekta "Historijsko gradsko jezgro",
 - Odluku o usvajanju Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Ivici",
 - Odluku o usvajanju Izmjene i dopune Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Centar",
 - Odluku o usvajanju Regulacionog plana izvorišta vode "Plazulje",
 - Odluke o usvajanju Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Meraje" i
 - Odluke o usvajanju Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Mujkići II".
Ovi regulacioni planovi predstavljaju osnovu za izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju objekata, za parcelaciju zemljišta, kao i za druge planom predviđene intervencije u prostoru, a na osnovu njih osigurat će se svi preduslovi da se zemljište privede konačnoj namjeni, u skladu s urbanističkim normama i standardima propisanim zakonom.
Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, pojasnio je da se od trinaest usvojenih regulacionih planova neki tiču uže gradske jezgre dok su neki u okviru gradskih mjesnih zajednica.
2013-09-11-35_RSV-Esed_Kadric
"Pitanje regulacionih planova je opterećivalo Brčko distrikt BiH u privrednom razvoju, mnoge investicije su na čekanju i građani su u problemu kada je riječ o pitanju stambenog zbrinjavanja te je Vlada na čelu s gradonačelnikom inicirala pokretanje procedure za usvajanje ovih regulacionih planova", rekao je zamjenik gradonačelnika Kadrić.
S dnevnog reda povučeno je razmatranje i odobravanje Smjernica za izradu nacrta zakona o pčelarstvu Brčko Distrikta BiH, kao i odobravanje Smjernica za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji i usvajanje Nacrta Odluke o osnivanju "Razvojne agencije Brčko distrikta BiH".
Vlada Distrikta odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o podsticanju privrednog razvoja u Brčko distriktu BiH.
Na današnjem zasjedanju Vlada je usvojila Odluku o imenovanju predstavnika Brčko Distrikta za sudjelovanje na pripremnom sastanku sektora "Integrisani lokalni razvoj" u okviru formalnih konsultacija na izradi strateškog dokumenta za IPA II za BiH 2014–2020. godina. Vlada je danas usvojila i Nacrt Odluke o usvajanju izmjena i dopuna Programa utroška sredstava tekućih grantova u 2013. godini u Kabinetu gradonačelnika.
Članovi Vlade primili su k znanju Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Ureda gradonačelnika za period od 1. 1. do 31. 12. 2012. godine te je usvojen akcioni plan po preporukama Ureda za reviziju javne uprave u Brčko distriktu BiH.
2013-09-11-35_RSV-Sala-2
Nakon razmatranja Vlada je primila k znanju Informaciju o karakteristikama svih predloženih industrijskih zona za finansiranje iz projekta "Podrška uspostavljanju i jačanju preduzetničke infrastrukture za poboljšanje konkurentnosti malog i srednjeg preduzetništva (EUSESBI projekat).
"Kroz razgovore sa ekspertima koji rade na ovom projektu, a koji će obuhvatiti deset konkurentnih industrijskih zona na nivou Bosne i Hercegovine za Brčko distrikt BiH kandidovana je zona McGovern za čiji bi se projekat radila studija izvodljivosti", naveo je Mustafa Nuković, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH, ističući šanse Distrikta da uđe u taj projekat.
2013-09-11-35_RSV-Mustafa_Nukovic
Vlada Distrikta primila je k znanju Informaciju o provođenju zaključka Skupštine Brčko distrikta BiH, broj: 01-02-527-12 od 22. februara 2012. godine.
Na 35. redovnom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o stavljanju van snage Odluke o usvajanju programa zapošljavanja pripravnika s evidencije Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u privredi Brčko distrikta BiH. Novi nacrt odluke i programa će biti dodatno usaglašen i upućen u proceduru daljnjeg usvajanja.